Ови кухињски апарати троше превише струје

ГС
Foto: Илустрација

Највећа потрошња електричне енергије долази од кухињских апарата, а стручњакиња за уштеду енергије Клер Хорн навела је пет често занемарених уређаја који утичу на велику потрошњу струје.

Поменута стручњакиња дала је и пар савјета како да смањите потрошњу, а самим тим и рачуне за струју који изискују велику своту новца. У наставку текста прочитајте који кухињски апарати троше највише струје.

Фрижидер и замрзивач

"Фрижидер и замрзивач су један од главних криваца за трошење пуно енергије, 12% просјечног рачуна за енергију у домаћинству узроковано је радом фрижидера и/или замрзивача", каже Клер. Наравно, не можете да искључите фрижидер да бисте уштедели новац, али Клер каже да начин на који користите уређај може помоћи у смањењу количине енергије коју користи.

"Прво, што више производа сте ставили у фрижидер, то му је теже да ради да би остао хладан и правилно функционисао, па почните тако што ћете пазити да не преоптерећујете фрижидер“, каже она. Не само да вам помаже да уштедите новац на рачуну за струју, већ вам може помоћи и да уштедите новац у продавници хране.

Још један начин да помогнете да ваш фрижидер ефикасно ради је да се побринете да га редовно одмрзавате.

Аспиратор

"Многим кухињама је потребан, али ако се не користи правилно аспиратор може значајно допринети висини рачуна за струју", каже Клер.

Да бисте правилно користили аспиратор, Клер каже да би требало да га укључите када почнете да кувате, и да га оставите да ради 5-10 минута након што завршите, што би, како каже, требало да буде довољно времена да уклоните било какве мирисе или испарења.

"Ако послије овога примијетите да ваш аспиратор не ради ефикасно (не уклања мирисе) колико би требало, онда је најбоље да унајмите мајстора", додаје она.

Неефикасан аспиратор чини да га оставите да ради дуже што ће само придодати вашем рачуну.

Рерна

Прљава рерна користи више енергије него чиста, а Клер каже да то може да дода до 30 фунти годишње (то је неких 4.200 дин) на ваш рачун за енергију.

"Иако би дубоко чишћење рерне могло бити посљедња ствар на коју мислите, то може помоćи да ваша рерна ради ефикасно и да вам уштеди новац у том процесу“, каже она. Ако је ваша рерна прилично чиста, али примијетите да не ради тако ефикасно колико би требало да буде, можда ћете морати да размислите о поправци или замени.

Куповина нове, енергетски ефикасне рерне може помоћи у смањењу будућих рачуна за чак 40 одсто, у зависности од врсте рерне за коју се одлучите. Једноставан савјет који треба да примијените у међувремену је да искључите рерну до пет минута прије него што завршите са кувањем, пазећи да врата рерне оставите затворена током овог периода. Рерна ће остати довољно топла за то вријеме да испечете храну.

Индукциона плоча

Клер каже да су равне плоче за кување један од највећих потрошача енергије у вашој кухињи.

"Просјечна цијена електричне плоче за кување ће се повећавати што плоча за кување буде старија или ако се плоча за кување оштети и запрља, тако да је одржавање кључно да би она радила што је могуће ефикасније“, каже она. Покушајте да избјегнете употребу плоче када само треба да подгријете храну и уместо тога се одлучите за микроталасну. Микроталасна пећ је енергетски најефикаснији начин кувања.

Електрично кувало за кафу и чај

Истраживања показују да кључање пуног кувала четири пута дневно може додати знатну суму на ваш рачун за енергију. Водити рачуна о томе колико вам је воде заиста потребно значи мање расипања електричне енергије и може помоćи у уштеди воде, јавља Б92.

"Није изненађујуће да ће коришћење електричних кувала повећати рачуне за струју, али чак и да га само оставите укљученог, то може додати непотребну суму на ваш рачун за енергију. Обавезно искључујте кетлер из струје кад га не користите", закључује она.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана