Ове четири грешке праве многи када се расхлађују помоћу клима уређаја

ГС
Foto: Илустрација

Правилна употреба клима уређаја је кључна како би се искористио њихов пун потенцијал. Такође, правилном употребом избјећете и високе рачуне за електричну енергију.

Ове четири грешке праве многи прилико расхлађивања простора помоћу клима уређаја.

Редовно провјеравајте филтере на расхладном уређају

Важно је да редовно провјеравате филтере вашег клима уређаја како бисте одржали њихову чистоћу. Чист филтер омогућава проток веће количине ваздуха у уређај, док прљав филтер може ограничити проток ваздуха и довести до уласка некондиционираног ваздуха.

Нечисти ваздух има већу температуру и влажност, што отежава хлађење и повећава потрошњу енергије. Зато се препоручује редовно чишћење или замјена филтера.

Држите врата и прозоре затворенима док рахлађујете

Одржавање врата и прозора затвореним док клима уређај ради је важно како би се спријечио улазак топлоте споља. Отварање врата и прозора допушта улазак топлом ваздуху и отежава хлађење простора.

Зато је препоручљиво држати врата и прозоре затворенима током рада клима уређаја како би се постигла максимална ефикасност хлађења.

Избјегавајте често подешавање термостата

Често подешавање термостата омета стабилност температуре у простору. Ако често мијењате поставке, клима уређај ће се укључивати и искључивати чешће, што смањује његову ефикасност.

Препоручује се постављање термостата на жељену температуру и остављање на истој поставци током дужег периода како би се одржала константна температура, преноси Кликс.

Не постављајте прениску температуру

Иако је примамљиво спустити температуру на најнижу могућу вриједност током љетних врућина, то није потребно и може повећати потрошњу енергије.

Стручњаци препоручују да термостат поставите на пријатну температуру која вам одговара, како бисте смањили оптерећење клима уређаја и трошкове енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана