Ове биљке смањују врућину у дому

ГС
Ове биљке смањују врућину у дому

Биљке не само што су идеална декорација сваког дома, оне чисте ваздух и ублажавају неподношљиву врућину. Према студији коју је спровела НАСА, биљке и дрвеће пролазе кроз процес транспирације. Коријени биљке преузимају воду и хранљиве материје из земље и спроводе их до стабљике и листова. Дио воде који се упија кроз коријење излази из биљке кроз поре или стомате у њеним листовима. Како та вода испарава, топлота се ублажава и долази до ефекта хлађења.

Биљке које ће највише помоћи у расхлађивању просторија:

 Сансевиериа (тзв. Биљка змија)

Како кроз ову биљку циркулише висок садржај воде који се транспирује, а хладна влага се испушта у околни ваздух. Паралелно са водом, испушта се и кисеоник који одржава ваздух свјежим. Осим тога, ова биљка уклања и токсине који се налазе у просторији.

Фикус

Постоји правило да, што биљка има више листова и што су они већи, то се више влаге испушта у ваздух. Оне сорте које најбоље успијевају у влажним срединама, активно упијају воду кроз коријење, а затим се преко листова ослобађају вишка воде.

Фикус бенџамин

Једно је од ријетких врста дервећа које успијева и у затвореном простору. Ово лиснато дрво одржава ваздух хладним и влажним. Њему је потребно и средње освјетљење како би могао да упија сунчеву свјетлост која му је неопходна.

Аглаонема

Носи титулу једне од најистрајнијих собних биљака. Због високе стопе транспирације сјајно освјежава просторију, а позната је и по својој способности пречишћавања токсина.

Палме

Листови палме имају мале стоме које упијају угљен-диоксид, а ослобађају кисеоник. Изузетно су декоративне, а поред тога су и савршен начин да дому дате тропску ноту током љетних мјесеци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана