Ove biljke smanjuju vrućinu u domu

GS
Ove biljke smanjuju vrućinu u domu

Biljke ne samo što su idealna dekoracija svakog doma, one čiste vazduh i ublažavaju nepodnošljivu vrućinu. Prema studiji koju je sprovela NASA, biljke i drveće prolaze kroz proces transpiracije. Korijeni biljke preuzimaju vodu i hranljive materije iz zemlje i sprovode ih do stabljike i listova. Dio vode koji se upija kroz korijenje izlazi iz biljke kroz pore ili stomate u njenim listovima. Kako ta voda isparava, toplota se ublažava i dolazi do efekta hlađenja.

Biljke koje će najviše pomoći u rashlađivanju prostorija:

 Sansevieria (tzv. Biljka zmija)

Kako kroz ovu biljku cirkuliše visok sadržaj vode koji se transpiruje, a hladna vlaga se ispušta u okolni vazduh. Paralelno sa vodom, ispušta se i kiseonik koji održava vazduh svježim. Osim toga, ova biljka uklanja i toksine koji se nalaze u prostoriji.

Fikus

Postoji pravilo da, što biljka ima više listova i što su oni veći, to se više vlage ispušta u vazduh. One sorte koje najbolje uspijevaju u vlažnim sredinama, aktivno upijaju vodu kroz korijenje, a zatim se preko listova oslobađaju viška vode.

Fikus bendžamin

Jedno je od rijetkih vrsta derveća koje uspijeva i u zatvorenom prostoru. Ovo lisnato drvo održava vazduh hladnim i vlažnim. Njemu je potrebno i srednje osvjetljenje kako bi mogao da upija sunčevu svjetlost koja mu je neophodna.

Aglaonema

Nosi titulu jedne od najistrajnijih sobnih biljaka. Zbog visoke stope transpiracije sjajno osvježava prostoriju, a poznata je i po svojoj sposobnosti prečišćavanja toksina.

Palme

Listovi palme imaju male stome koje upijaju ugljen-dioksid, a oslobađaju kiseonik. Izuzetno su dekorativne, a pored toga su i savršen način da domu date tropsku notu tokom ljetnih mjeseci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana