Ове биљке никако не садите поред парадајза!

GS
Foto: Facebook

Баштовани знају за биљке које су добре комшије, али када је ријеч о лошим комшијама - праадајз тачно не може да живи поред ових биљака

Натпросјечно топло вријеме натјерало је баштоване да раније посаде парадајз. Али сада када планирате остатак баште, треба да знате које биљке су добре, а које лоше комшије парадајзу у башти.

Ево којих 7 биљака представљају лоше комшије за парадајз:

1. Купус и све биљке из породице купуса (карфиол, броколи, прокељ и тд.)

Купус се сматра најгорим комшијом за парадајз. Зашто? Зато што купус извлачи све могуће минерале и витамине из земље у којој је посађен. Сматра се за биљку која захтијева сталну прихрану. Парадајз је иста биљка, у смислу да извлачи све минерале из земљишта, али у конкуренцији са купусом - губи битку.

Значи ако посадите парадајз близу купуса, готово је: сушиће се и пропадати или ћете у најмању руку имати лош принос, преноси Стил.курир.рс.

2. Кукуруз

Ако посадите кукуруз поред парадајза знајте да ћете на плоду налазити кукурузног црва који ће парадајз јести како стигне и кад стигне. Нема шансе да ћете моћи да одбраните парадајз од ове напасти.

3. Коморач

Коморач није добар комшија ни једној биљци. Једноставно, он успорава раст скоро свих комшијских биљака. Ако баш волите коморач, садите га посебно у саксије или жардињере. Образложење је: коморач испушта неку хемикалију која се не допада ни једној биљци која му расте близу.

4. Мирођија

Када се тек посаде једна поред друге - садница парадајза и тек изникла мирођија се добро слажу. Током раста, мирођија ће одбијати лисне уши које обожавају парадајз, али када израсте мирођија престаје да прија парадајзу. Мирођија ствара превише киселу земљу око парадајза, због чега плод стагнира.

5. Патлиџан

Иако многи баштовани ове двије биљке саде једну поред друге, то је велика грешка. И патлиџан и парадајз су подложни смеђим мрљама које се развијају по листовима и плодовима и могу да узрокују уништавање цијелог засада.

Иако понекад ове мрље могу да се задрже само на листовима, успориће раст биљке.

Ако дође до трулежи парадајза од ове смеђе мрље, то значи да се болест проширила и на земљу и коријен. Приједлог је да се на том мјесту не сади парадајз наредне двије године.

6. Кромпир

Кромпир и парадајз су подложни истим болестима, од којих се многе шире земљом. Садњом ове двије биљке, близу једна друге, долази до болести које се шире, па не прија ни кромпиру ни парадајзу да су у близини.

7. Орах

Иако мање вјероватна комбинација, али да знате да је орах лош комшија свакој биљци. То је вјероватно једна једина биљка која шири јаку хемикалију око себе која уништава све друге биљке. Чак ни коров не расте испод ораха.

А ових 8 биљака ваш парадајз обожава: Ево шта да садите поред парадајза
1. Босиљак

2. Бијели лук

3. Поточарка

4. Шпароге

5. Боражина или бораг

6. Мрква

7. Кадифе

8. Зелена салата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана