"Ове биљке могу да убију": Завирите у најопаснији врт на свијету VIDEO

национална географија
Foto: printscreen

На улазу у прелијепу и бујну башту енглеског округа Нортамберленд угледаћете јасан знак: на црној капији се налазе две табле с препознатљивим симболом за отров – људском лобањом испред укрштених костију – и ријечима: "Ове биљке могу да убију".

Када уђете у врт, а то нећете смјети да учините без пратње водича, имаћете прилику да видите око стотину озлоглашених биљака-убица, а ваш водич ће бринути о сигурности и више пута напоменути да не додирујете и не миришете ниједну од њих.

Оснивање

Након што је брат њеног супруга изненада преминуо 1995. године, Џејн Перси постала је војвоткиња од Нортамберленда, округа на сјевеоистоку Енглеске. С титулом је добила и Замак у Алвику, а убрзо по усељењу у ово здање, супруг ју је замолио да смисли план за уређење баште.

"Мислим да је помислио: 'То ће је ућуткати, само ће засадити неколико ружа и то ће бити све'", каже Персијева. Међутим, она је урадила много, много више...

Већ 1996. године, ангажовала је познатог пејзажног архитекту Жака Вирца. Двадесет година касније, башта у Алнвику се простире на више од пет и по хектара, а годишње је посјети више од 600.000 људи, због чега је она најпопуларније туристичка атракција у овом округу.

Персијева је знала да је, уколико жели да направи нешто што ће постати туристичка атракција, а не само украс иза куће, потребно да уради нешто потпуно другачије. Најприје је помишљала да направи "љековити" врт, али је послије посјете чувеном врту Медичијевих одлучила да ће у њеној башти расти биљке које убијају умјесто оних које лијече. Сматрала је да је то добар начин да и дјецу заинтересује за ботанику јер најмлађе, по њеном мишљењу, не занима од чега се праве лијекови.

Једна од војвоткињиних омиљених биљака у врту данас је бругмансија, лијепи цвијет чији су сви дијелови отровни и која је позната по томе што изазива парализу глатких мишића, мигрену, дијареју, сушење уста, визуелне и аудитивне халуцинације, мидријазу, циклоплегију и смрт. Ту су још и Стрyхнос нуx вомица, морска кудеља, кукута, мак, канабис, кока...

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана