Опрез: Ове намирнице не треба да перете прије кувања

GS
Foto: GettyImages

Ако имате обичај да све што припремате и кувате претходно перете, мислећи да ћете да се ослободите бактерија – размислите још једном.

Ове намирнице прије коришћења не би требало да долазе у контакт са водом.

Пилетина

Обично прије кувања перете пилеће месо? То је, према писању портала “Readers Digest”, лоша навика. Не само да не спирате бактерије, већ можете да изазовете додатну контаминацију меса.

Прање живог пилећег меса у судопери може да утиче на то да само раширите потенцијалне бактерије по чистим кухињским елементима – каже Ерик Сејден, директор сервиса за храну у једној болници у Њујорку. Једини исправан начин је да добро скувате и термички обрадите месо.

Црвено месо

Додатна влага на било ком комаду црвеног меса може да промијени укус. Слично као и са пилећим месом, избјегавајте прање прије кувања, најбоље да комад прије припреме ставите на комад убруса да “покупи” вишак влаге – каже Сејден.
 

Опрана и спакована салата

Ако бирате упаковано поврће и на њему пише да је спремно за коришћење, онда тако и поступајте у кухињи. Уштедићете вријеме, воду, а нећете додатним прањем ништа постићи. Експерти за припрему хране кажу да ћете мијешањем са осталим намирницама које перете само додатно угрози хигијену већ чистог производа.

Печурке

Као и месо и печурке мијењају структуру и укус ако их перете. Оне су саме по себи пуне воде и нема потребе да се додатно перу. Када их купите у маркету њихова површина је већ чиста. – Печурке екстремно упијају течност и када их потопите у воду постају гуменасте и промијене укус – каже Сејден.

Јаја

Неки људи перу јаја прије барења. О њиховој хигијени произвођачи воде рачуна и нема потребе да их перете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана