Неколико савјета за брзо и лако чишћење сребра

ГС
Неколико савјета за брзо и лако чишћење сребра

Сребро често, током стајања, поприми црну боју коју је важно редовно чистити ако желите да ваш накит и други сребрени предмети буду сјајни.

Накит, прибор за јело, свијећњаци и други предмети од сребра, често су, посебно након дугог стајања, склони оксидацији. Управо оксидација је разлог због којег сребро поприми црну боју коју је наизглед тешко уклонити па је важно да се оно редовно чисти и полира.

Чишћење сребра није компликовано и то врло лако можете направити код куће, и то помоћу лимуна, пасте за зубе, соде бикарбоне и сличних састојака.

Чишћење сребра пастом за зубе

Како бисте свој сребрени накит очистили пастом за зубе, једноставно мало пасте истисните на крпицу и кружним покретима утрљајте у накит.

Пасту оставите отприлике пет минута па исперите и свој накит добро осушите.

Чишћење сребра алуминијском фолијом и содом бикарбоном

Овај трик користан је ако имате пуно сребра које морате очистити и ако се ради о већим комадима као што је прибор за јело.

Како бисте сребро очистили на овај начин, велику стаклену или порцуланску зђелу (не смије бити метална како не би дошло до хемијске реакције), обложите алуминијском фолијом и улијте двије литре вруће воде и додајте једну кашику соде бикарбоне.

Сребро умочите у воду и оставите 15-ак секунди па извадите, оставите да се осуши и исполирајте. Ако је остало још патине, поновите поступак. Важно је нагласити да сребрени накит који на себи има драго камење не чистите на овај начин како се оно не би уништило.

Чишћење сребра лимуном и маслиновим уљем

За овај поступак бит ће вам потребна једна кашика маслиновог уља и 100 милилитара сока од цијеђеног лимуна. Сок од лимуна и маслиново уље помијешајте па крпицом исполирајте сребро док не постане сјајно. Исперите и оставите да се добро осуши.

Чишћење сребра сирћетом и содом бикарбоном

Све сребро које треба очистити ставите у посуду и прекријте алкохолним сирћетом. На сваких два децилитра сирћета додајте 2 кашике соде бикарбоне. Сребро у тој мјешавини оставите отприлике сат, исперите и осушите крпом.
Од овог поступка је важно нагласити да није прикладан за антикне предмете од сребра јер би их могло превише нагристи.

Закључак

Сребро након дуготрајног стајања оксидира и поприма црну боју коју је касније потребно уклонити. Црнило на сребру може се уклонити и код куће и то састојцима попут сирћета, соде бикарбоне, пасте за зубе и слично, пише Аваз.

Код чишћења сребра важно је припазити и на друге елементе који се налазе на накиту (попут драгог камења) како се они, приликом чишћења не би уништили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана