Не сушите веш на радијатору: Постоје боља мјеста и здравија рјешења, једно је важно знати

ГС
Foto: Илустрација

Чини се да је сушење одјеће лако, да је довољно само да оставите одјећу на неку површину, зграбите је неколико сати касније и баците је назад у орман. Али када је у питању хладније и влажније вријеме, ствари могу да постану компликованије – посебно за оне који желе да смање рачуне за енергију, пише „Експрес“.

Наиме, зими је мање могућности за сушење веша на отвореном. За оне који имају довољно среће да имају приступ машини за сушење веша, ово може да буде решење за ефикасно сушење одјеће унутра. Међутим, неки људи немају места за овај апарат или не могу да је приуште због скока цена енергената. Због тога су се одлучили да суше своју одјећу у затвореном простору.

Лоренс Смит, стручњак за чишћење, објаснио је да постоје мјеста на којима треба и не треба да сушите мокар веш да бисте избјегли појаву буђи.

– Сушење одјеће у затвореном простору није идеално јер мокра одећа испушта влагу у ваздух, што може да доведе до раста буђи. Међутим, није опасно то да учините све док је ваш дом добро провјетрен. На срећу, можете предузети кораке да смањите влагу у ваздуху – објашњава Смит.

Како каже, сушење веша у затвореном простору не би требало да траје дуже од 24 сата. Све више од тога може да доведе до раста буђи или лошег мириса одеће. Стручњак је објаснио да би било идеално да власници кућа држе мокар веш ван својих животних простора као што су дневна соба, кухиња и спаваћа соба.

– Избјегавајте да сушите веш у купатилу јер је то већ влажно мјесто и не желите да додате више влаге у ваздух. Поред тога, одећи ће требати дуже да се осуши у већ влажној просторији. Користите сталак за сушење и ставите га у просторију коју ретко користите, као што је вешерај, резервна соба или чак трпезарија. То значи да нећете бити изложени влази док се ваша одјећа суши и да можете да затворите врата, задржите топлоту или подстакнете проток ваздуха тако што ћете држати отворен прозор – упозорава Смит.

За оне који живе у малом простору и немају другог избора осим да суше одећу у својим просторијама за становање, у том случају, обавезно би требало да поставе сталак за сушење у близини извора топлоте како би се одећа брже осушила, а ако је могуће, да држе врата затворена. Оне који размишљају о сушењу веша на радијаторима, стручњак је позвао да то не чине.

– Не стављајте мокре предмете директно на радијатор, јер ће то подстаћи испаравање воде у ваздух и довешће до влаге у просторији – истиче Смит. Умјесто тога, он предложе да је добра идеја уложити у сталак за сушење који се може причврстити на плафон тако да не заузима простор на поду и да се може потпуно чувати ван видокруга када се не користи.

За оне који желе да смање вријеме сушења, такође постоји неколико савета. Прије свега, требало би да користе велики циклус центрифуге јер ће се тако ослободити што је могуће више влаге. Ако смањите количину веша који перете, ни то није лоша опција јер ће одјећа коју поставите на сталак за сушење бити сува за краће време због већег протока ваздуха.

Стручњак за чишћење је такође предложила коришћење одвлаживача када сушите одећу у затвореном простору, јер тврди да би то „убрзало процес сушења“. За најбоље резултате поставите одвлаживач испод или поред сталка за сушење одјеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана