Не сушите веш на радијатору, а ово је разлог

ГС
Foto: Илустрација

Када су напољу ниске температуре, и влага, окрећемо се алтернативним начинима сушења веша, тј. на радијаторима, a eво зашто то не би требали радити.

Пуно влаге

Сушење веша на радијатору изазива кондензацију и буђ. А, када се мокра одјећа стави на топао радијатор влага се струјањем топлог зрака преноси кроз просторију и залијепи се за прву хладну површину на коју наиђе.

Обично је то зид, а вишак влаге у просторији доводи до појаве буђи на зидовима што даље може да доведе до љуштења боја и мрља. И не само тога. Сушење веша на радијатору може да изазове и здравствене проблеме.

Јавља се умор

Повећана влажност омета нормално знојење, које је кључно за терморегулацију организма, а могу да се јаве умор, промјене расположења, склоност ка инфекцијама респираторног система, дијареја, ослабљен имунитет итд.

Посебно су осјетљива дјеца, старија лица, метеоропате, људи са психичким тегобама и астматичари. У случају особа које живе са астмамом, присуство буђи може да буде окидач за астматични напад праћен кашљем, осјећајем гушења и мањком зрака, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана