Не бацајте талог од кафе, ево за шта га можете искористити

GS
Foto: Facebook

Талог од кафе који остане на дну шољице кад попијете црну кафу, можете употребити у домаћинству као средство за чишћење, терање инсеката, природни освјеживач ваздуха, али и у башти за гајење биљака.

Средство за чишћење

Талог од кафе је природно абразиван, па ће уклонити тврдокорне остатке са шерпи, тигања и плехова који понекад остану након кувања. Само га утрљајте на посуду, додајте и детержент за судове и посао је завршен. Соцем можете и добро да оперете стаклене предмете који су постали мутни и временом изгубили сјај.

Неутрализатор мириса

Ставите у чинијицу осушен талог од кафе и поставите је у кухињи – покупиће мирисе након спремања оброка. Исто урадите и ако се у фрижидеру појави непријатан мирис. Оставите чинијицу преко ноћи и неутралисаће све мирисе. Можете га користити и као освеживач у колима. Сув соц замотајте у крпицу, добро увежите у лоптицу и окачите у колима.

Тјера мраве и пужеве

Соц од кафе употребите и као средство за тјерање досадних мрава. Ставите добру порцију талога на мјеста на којима се мрави скупљају или куда пролазе и они ће побећи. Ако у башти не можете да се отарасите пужева, попрскајте талог око цвјетних леја и никада вас више неће посећивати. Талог од кафе посут по дворишту спречићеи мачку да обавља нужду гдје год стигне.

За огреботине на намјештају

Ако вам је дрвени намјештај пун огреботина, уз помоћ штапића за уши нанесите мало топле воде и талога на огребани дио и оставите да мало одстоји. Обришите остатак меком крпом. Сличан рецепт можете да примјените и да бисте повратили сјај дрвеном намјештају - талог помјешајте са водом, потом премажите намjештај, оставите кратко да дјелује, па обришите крпом.

Природно ђубриво

Направите одлично природно ђубриво за цвијеће тако што ћете помјешати две шоље талога кафе са кантом воде и оставити да одстоји преко ноћи, а том водом касније заливајте цвијеће у саксији или биљке и поврће у башти. Талог од кафе богат је азотом, а додаје и хранљиве материје у земљу. Одлично уклања и паразите са биљака, преноси НајженаАло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана