Намјештате ли ујутро кревет или не - шта то говори о вама

ГС
Foto: Илустрација

Уколико немате навику намјештања кревета, а неодољиво желите да је усвојите, ово је рецепт: научници кажу да је потребно 66 дана да би се неки задатак претворио у навику и рутину.

Намјештање кревета не одузима пуно времена, али неки људи га ипак оставе ненамјештеног. Једни то сматрају бесмисленим послом и губитком времена јер ће ионако на крају дана поново бити у њему, други су једноставно лијени, трећи увијек устају прекасно и касне... И они који га свако јутро сложе имају своје разлоге зашто то раде - воле да је спаваћа соба уредна, тако су навикли од дјетињства, сви то раде па, ето, и они...

Намјештање кревета након буђења има пуно дубље значење од саме навике. Стручњаци тврде да марљиво затезање чаршава свако јутро, поравнавање јастука, уредно слагање јоргана, ћебади итд. о људима показује сљедеће:

1. Воле да се осјећају корисно

Слагањем кревета ујутро добијају у том дану први осјећај да су били корисни, испунили су један задатак... Због тога су у радни дан кренули већ помало поносни на себе и желе тај осјећај да задрже током дана. Зато ће до вечери да настоје да обаве још неке задатке јер се тако осјећају добро.

 

2. Стање кревета је стање ума

Постоји израз да је кревет одраз човека - уредан кревет, уредан живот. Они који воле намјештен кревет, воле да имају ред у свом животу. Људи који га не слажу, добро се сналазе у хаосу и он им не представља толики проблем као уреднима.

 

3. Одраз среће и продуктивности

У споменутом истраживању, 71 посто људи који слажу кревет свако јутро казало је да су срећни, а 62 посто оних који кревет не слажу признало је да су несрећни. Стручњаци нагађају да први више уживају у свом послу, редовно вјежбају и више спавају, пише 24сата.хр.

 

4. Воле да држе контролу

Људи који редовно слажу кревет након буђења воле да имају живот под контролом, а кревет је само један детаљ у тој слагалици.

 

5. Припреме за непријатне ствари

Неки људи слажу кревет иако им се то баш не да јер се тако подсвјесно припремају на суочавање са стварима које би најрадије избјегли, али никако не могу - на примјер посао који им је мрско да раде, непријатан разговор са пријатељем...

Уколико немате навику намјештања кревета, а неодољиво желите да је усвојите, ово је рецепт: научници кажу да је потребно 66 дана да би се неки задатак претворио у навику и рутину.

Постоје и поборници неслагања кревета. Они тврде да је то здравије јер се због разбацане постељине кревет боље провјетрава од гриња и осталих непожељних становника заслужних за алергије и астму. Научници на то одговарају да је довољно око 20 минута да би се кревет извјетрио, тако да то оправдање ипак не стоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана