Најпопуларнија биљка на Инстаграму: Ево како да је гајите и његујете

ГС
Foto: Илустрација

Ако волите цвијеће и биљке и уживате у томе да с другима на друштвеним мрежама дијелите фотографије на којима се види ваш труд и рад око њих, онда вјерујемо да гледате и како други његују своје цвјетне љубимице.

Једна америчка организација је направила анализу хештагова за  низ собних биљака, а једна се истакла као најпопуларнија - у питању је алое вера.

Хаштаг #аloevera је претраживан више од 4,8 милиона пута на друштвеној мрежи Инстаграм. Наравно, један од разлога је чињеница да се алое вера употребљава и у козметичке и у прехрамбрене сврхе.

Осим што је лијеп украс у свакој просторији, алое вера је и корисна јер овај сукулент, који је једноставан за одржавање, спада у чистаче ваздуха.

Алое вери је потребно пјесковито или шљунковито земљиште. Цвјетање се јавља крајем прољећа или почетком љета. Она мора да буде на мјесту које је освијетљено индиректном сунчевом свјетлошћу. Директно сунце може да јој оштети листове.

Тло у ком ћете посадити алое веру мора да буде добро дренирано. У свом природном станишту, алоја углавном расте на падинама, тако да јој је у том случају загарантована добра дренажа. Да бисте обезбиједили дренажу у саксији, можете да користите посебну земљу за кактус или умијешате мало перлита или крупног пијеска и тако направите своју мјешавину.

Алое вера обожава воду. Важно је да омогућите земљишту да се потпуно исуши између заливања. Уколико биљку предуго оставите сувом, лишће ће се срмежурати. Опоравиће се када се залије, али дуготрајна суша или превише воде проузроковаће да лишће пожути.

Ова биљка ће с времена на вријеме произвести високу стабљику са малим цвјетовима у облику звона. Када цвјетови почну да се суше можете да одрежете стабљику при дну.

Осим тога, главна биљка може да произведе нове, мање биљке које треба само да премјестите у нове саксије, преноси Телеграф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана