На овим мјестима у кухињи крије се највише бактерија и прљавштине

B92
Foto: unsplash

Они који су упознати са мотом "уредна кућа, уредан ум" биће изненађени када сазнају да када је у питању ваша кухиња, уредан и свјетлуцави изглед може да вара.

Дејан Димитров, стручњак за чишћење и власник компаније "Лаундрyхеап" открио је да у кухињи, ма колико је ви површински чистили, има неколико мјеста и предмета који садрже доста прљавштине и бактерија, а многи занемарују њихово одржавање и чишћење.

Прва ствар коју је навео је мала "фиока" испод класичног тостера за коју многи уопште не знају ни да постоји. Требало би је сваких неколико недјеља, зависно од тога колико често користите тостер, извадити и испразнити мрвице како се не би створила буђ, бактерије или паразити.

Прво искључите тостер из струје, испразните мрвице из преграде и оперите га под водом. Узмите четкицу за зубе и очистите ситне, тешко доступне дијелове. На крају оперите детерџентом за посуђе и оставите да се осуши.

Често користите рукавице за вађење врућих посуда из рерне, а ријетко их перете? Дејан каже да је ово велика грешка. Иако можда дјелују чисто споља, рукавице су препуне бактерија и гриња, али и комадића хране.

Можете их прати на недјељном нивоу, заједно с кухињским крпама и другим текстилом. Оне силиконске перите на руке, водом и детерџентом. Можете их и дубински очистити тако да их убаците у мјешавину воде, детерџента за судове и једне кашичице соде бикарбоне. Оставите их тако десет минута и исперите.

Одмах иза рукавица слиједи још један прљави предмет - дрвени прибор за кување. Бактерије улазе у сваку рупицу и пукнуће дрвеног посуђа и тамо се задржавају ако их не чистите добро.

Имајте на уму да те бактерије често долазе из сировог меса које сте мијешали током кувања и шире се на другу храну и кухињску површину. Како бисте то избјегли, потопите их у воду и мало тропроцентног хидрогена на неколико минута, па исперите и оставите да се добро осуше.

Многи од нас често забораве да одвоје своје кухињске крпе за различите послове у кухињи. Ако користите исти пешкир за све, могли бисте на крају пренијети клице на кожу или други прибор за јело, што може изазвати иритацију коже и узнемирени стомак ако се случајно прогута.

Препоручио бих да користите посебану крпу за сваки од три главна чишćења у вашој кухињи: сушење посуђа, брисање руку и чишćење површина и просутих материја.

"Такође бих савјетовао да сваку од својих крпа перете на неколико дана како бисте спријечили да се нежељене бактерије задржавају предуго. Чак би могла бити добра идеја да уложите у неколико сетова крпа које можете да мијењате сваке недјеље док један сет пролази кроз прање. Не заборавите да крпе оперете на високој температури како бисте били сигурни да ćе бити потпуно стерилисане".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана