Можете да их “обришете”: Овако уклоните огреботине с паркета, ламината и намјештаја од дрвета

ГС
Foto: Илустрација

Дрво дому даје топлији изглед и домаћу атмосферу и једноставан је начин да се ентеријер уреди с укусом.

Без обзира на то бирате ли дрвени намјештај или паркет на поду, ваша кућа или стан изгледаће пријатно и опуштајуће и имаћете много опција за комбинирање приликом бирања боја и детаља за уређење животног простора.

Међутим, ове површине, прије свега дрвени подови, у сталном су ризику од хабања, гребања, остављања трагова воде и других флека, па и од дубљих оштећења. Превенција је, наравно, кључна: користите тепихе, стазе, простирке за под и намјештај, декоративне јастучиће итд.

Међутим, шта када је огреботина већ на дрвеној површини?

Постоји неколико начина да је “обришете”.

Извадите орах из љуске, преполовите га и једном половином по огреботини на дрвету трљајте дијагонално. Након тога је протрљајте прстом да би се она угријала, па сачекајте десетак минута док дрво упије природна уља из ораха. Потом пређите преко огреботине меканом крпом.

Најбољи начин да ријешите проблем у случају намјештаја и паркета од тамног дрвета јесте да оштећење на њима премажете повидон јодом који се обично користи за дезинфекцију повреда на кожи. За то употријебите штапић за уши, који ћете умочити у јод, па добро утрљати у огреботину.

Мајонеза

Најбоље рјешење за ситне пукотине, које су врло видљиве кад се на једном мјесту нађе више њих, јесте мајонеза.

Све што је потребно јесте да сипате мајонезу у пукотине, у количини тек таквој да их попуните, па уклоните с површине паркета вишак мајонеза. Оставите да одстоји три дана, а за то вријеме ће дрво набубрити од протеина и уља која се налазе у мајонезу и пукотина ће се сама затворити. Остаје вам само да очистите остатак мајонеза, који дрво није упило и да добро исполирате глатком крпом.

Маслиново уље и сирће

Помијешајте 50 милилитара 9-постотног алкохолног сирћета са 180 милилитара маслиновог уља. Том мјешавином добро пребришите мјесто на паркету или намјештају на ком се налазе огреботине, па пребришите чистом и сухом крпом.

Маслиново уље и сода бикарбона

И ако је не уклони, ова мјешавина ће сигурно смањити огреботине. Темељно усисајте под, па на огреботине сипајте соду бикарбону која је претходно навлажена уз помоћ неколико капи маслиновог уља. Сачекајте пет минута да дрво упије, па њежно утрљајте меким сунђером. Послије пет минута, темељно очистите влажном крпом и просушите чистом магичном крпом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана