Мјеста у кухињи на којима се скривају бактерије и прљавштина

Дејли Стар
Foto: pixabay

У вашој кухињи постоје пуно мјеста која скривају прљавштину и бактерије, а стручњак за чишћење Дејан Димитров за "Дејли Стар" набројао је седам неочекиваних.

1. Тостер

"Тајна изврсног тоста је чисти тостер", каже Дејан, савјетујући људе да провјере отворе за хљеб, пецизније, да провјере да ли има остатака хљеба.

"Сувим рукама искључите тостер, а затим уклоните дио за мрвице и испразните га. Употребите суву четкицу за зубе како бисте очистили отворе за хљеб и уклонили велике мрвице. Потом стандардним прањем с детерџентом уклоните лепљиве мрље. Кад се тај дио за мрвице осуши, вратите га у тостер", додао је.

2. Рукавице

Ако за вађење врућих посуда из пећи користите рукавице, морате да знате да оне могу да буду врло прљаве, те да се у нима крију клице, мрвице и комадићи хране.

"Ако се стално користе, рукавице је добро опрати једном недјељно. Ако су силиконске, ручно, а оне од тканине можете да перете у машини за прање веша. Можете и прије прања да рукавице потопите у раствор од једне кашике детерџента и једне кашике соде бикарбоне у литар воде", тврди Димитров.

3. Варјаче

Варјаче у својим пукотинама крију пуно бактерија, посебно ако долазе у додир са сировим месом. Ако их не изрибате, ризикујете контаминацију другог прибора и хране с којом дођу у додир.

"Редовно користите ову смјесу за њихово прање - једна кашика водоник пероксида у двије литре воде, а онда их добро изрибајте", додао је

4. Кецеља за кување

Маст, мрвице и комадићи хране могу се накупљати и на кецељи, поготово ако има предњи џеп.

"Правило је да се опере након сваких пар коришћења. Може да се пере у веш машини", поручује стручњак за чишћење.

5. Полица са зачинима

Полице са зачинима често заборавимо да очистимо, па често скупљају прашину.

"Препоручио бих да их чистите мокром крпом сваких пар недјеља, како бисте осигурали да се прљавштина не скупља у скривеним подручјима. Проверите јесу ли полице потпуно суве прије него што вратите посудице са зачинима како бисте спријечили накупљање влаге."

6. Кухињске крпе

С кухињским крпама потребан је опрез. Увијек је добро имати једну за сушење посуђа, другу за брисање руку и трећу за чишћење површина.

"Уз то, треба их прати сваких пар дана како бисте спријечили накупљање бактерија. На крпама се могу појавити чак и гљивице", каже Димитров.

7. Микровална

И на крају, брисање крпом није превише учинковито у уклањању масних наслага па је микровалну пећницу такођер потребно темељно очистити изнутра и извана сваке седмице. Ставите кашику бијелог оцта и у 250 милилитара воде и загријте посуду двије минуте у микровалној.

Оставите микровалну да се потпуно охлади, око 10 минута, а онда нанесите средство за чишћење и обришите све унутарње стијенке влажном крпом. Сви тврдокорни трагови и флеке требали би се лако уклонити", поручио је Деyан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана