Мирисна, а јефтина: Ово је најбоља природна замјена за омекшивач

GS
Foto: Profimedia

Омекшивач пружа тканинама мекоћу и предиван мирис, али ако желите да пробате неку здравију опцију, вриједи пробати неку од све популарнијих алтернатива за омекшивач.

Сирће

Познато је да сирће има широку примјену и ван кухиње, посебно у дезинфекцији и у комбинацији са содом бикарбоном, а корисно је то што се оно може употребити и умјесто омекшивача.

Све врсте сирћета су добра алтернатива, а најбољи избор су јабуково и дестиловано бијело сирће. Све што је потребно јесте да у преграду за омекшивач сипате 3 кашике сирћета, а ни случајно не претјерујте јер ће се онда осјећати прејак мирис у вешу.

Етерична уља

Дестиловани мириси који имају врло концентрисану и значајну количину активних састојака одлично су рјешење уколико желите да избјегнете употребу омекшивача.

Помјешајте 2-3 кашике етеричног уља по жељи с 2 шоље сирћета и добро их промјешајте. Ова мјешавина може да се користи као класични омекшивач или да се њом напрска машина за сушење прије употребе.

Сода бикарбона

Кад ставите одјећу у машину, поспите је половином шоље соде бикарбоне и завртите бубањ неколико пута тако да се распореди свуда, па оперите програмом који вам је потребан.

Сода бикарбона ће спријечити да се одјећа „укочи“ и смањиће статички електрицитет, а уз то ће уклонити непријатне мирисе и одржати боју свјетлије одјеће.

Балзам за косу

Да би овај трик функционисао, морате да користите и сирће и воду.

Убаците лијевак у велику боцу, па сипајте 6 шољица воде, па 3 шоље сирћета и потом 2 шоље балзама за косу. Њежно промјешајте (никако не тресите јер ће почети да пени снажно). Најбоље је користити органски балзам са што мање хемикалија.

Сипајте у количини коју бисте користили да сипате омекшивач и пустите веш-машину да обави своју магију, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана