Латице, бобице и листови у служби умјетности

ГС
Foto: Илустрација

Конвенционалне боје које се продају у продавницама долазе паковане у пластичну амбалажу, а састојци нису ништа бољи за околину.

Већина боја које се користе израђена је од синтетичких састојка, међутим постоје алтернативе које нису опасне и њихов је процес израде поприлично забаван!

Људи су сликали од најранијих раздобља историје па све до данашње модерне умјетности. Сликање потиче на креативност, играње и размишљање, а сликање природним биљним бојама отвара потпуно нови моменат заштите природе и свега што нам она даје. Биљне боје сигурније су за околину и здравље људи и не стварају отпад. Постоји много различитих могућности за израду природних биљних боја, а и неке биљке које расту у вашем дворишту могу се користити као пигмент за израду природне боје.

Пигменти биљних боја долазе из биља, зачина, цвијећа, воћа или лишћа. Ако сликате биљним бојама на папиру или картону, можете их компостирати. Глина, креда и мрамор такође се могу користити за израду природних боја.

Можете користити бобице, латице и листове тако што их самељете у блендеру. Ако бобице имају пуно сјеменки, као што имају малине, можда ћете боју морати проциједити кроз сито. Најбоље је направити малу количину коју можете одмах упоријебити. Ако су латице и листови суви, можете их уситнити како бисте добили прах. Биљне боје можете израдити и од различитих биљних прахова које можете набавити у трговини.

Важно је напоменути да можда нећете увијек имати приступ свим пигментима, на примјер, боровнице нису увијек доступне, осим ако не одете и купите их у пластичној амбалажи, што на неки начин губи смисао израде боја које не онечишћују околину. Да бисте направили ове боје, само их сједините и помијешајте у малој посуди. Можете додати још воде, пигмента или ару праха у зависности од тога колико вам је потребно или колики је ваш пројекат. 

Црвена:
1/2 чајне кашичице праха коријена цвекле или 1 до 2 малине, јагоде или трешње, или прах црвене руже
1/2 кашичице праха од цвекле
1/2 чајне кашичице воде
 

Жута:
1/2 чајне кашичице куркуме у праху
1/2 кашичице ару праха
1/2 кашичице воде
 

Наранџаста:
1/2 чајне кашичице паприке у праху или чилија у праху
1/2 кашичице ару праха
1/2 кашичице воде

Плава/љубичаста:
1 до 2 боровнице
1/2 чајне кашичице ару праха
1/2 кашичице воде
 

Смеђа:
1/2 чајне кашичице какао праха
1/2 кашичице ару праха
1/2 кашичице воде
 

Бијела:
1/2 чајне кашичице ару праха
1/2 кашичице воде
 

Црна:
1/2 чајне кашичице дрвеног угљена у праху
1/2 кашичице ару праха
1/2 кашичице воде

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана