Крећу огромне врућине а имате поларног пса: Ево како да му олакшате љето

Г.С.
Крећу огромне врућине а имате поларног пса: Ево како да му олакшате љето

Није сасвим тачно да хаскији, аљаски маламути, сибирски самоједи и пси слични њима љето и високе температуре доживљавају као пакао.

Већина поларних раса паса које живе у нашим крајевима у основи је адаптирана на континенталну климу и са љетњим жегама се сасвим успјешно бори. То, међутим, не значи да током љетњих жаропека не би требало посебну пажњу посветити њиховом расхлађивању.

Власници који у дому имају поларне псе углавном су сагласни да иако им је зима у генима, сасвим добро излазе на крај и са балканским жегама. Додуше, нико не доводи под сумњу да овим расама врућина није идеална средина и да у њој не уживају.

Поларне расе у шетњи

Током боравка напољу поларни пси имају обичај да копају рупе, трагају за влажним мјестима, као и да бирају дебелу хладовину за предах. У најтоплијем дијелу дана склони су љењости и дремки, да би са доласком вечери и блажим освјежењем већ били спремни за акцију на отвореном.

Како је ријеч о активним псима којима су потребне километарске шетње, право вријеме за излазак напоље јесте рано јутро. Понашање вашег љубимца у то вријеме неће се разликовати ни по чему у односу на друге дијелове године, наводи Петмагазин.

Пас и врућина

Љетња искушења којим су изложени поларни пси стручњаци не разликују драстично у односу на проблеме који у вријеме врућина тиште остале псе, нарочито дугодлаке.

Њихови савијети своде се на избјегавање шетњи у вријеме највиших дневних температура, као и обезбјеђивање довољне количине свјеже воде, која мора увијек да буде пред очима љубимца.

Како је ријеч о псима изузетно високе интелигенције и проницљивости, не треба имати никакве сумње да ће учинити све да пронађу начин да се расхладе и освјеже, без обзира колико им временске прилике биле непријатне. Већина љубимаца ових пасмина у љетњим данима воли освјежења водом, па блага купања сигурно неће бити на одмет.

Исхрана паса током љета

Међу најважнијим савјетима за љетње дане су и препоруке везане за исхрану. Дежурна је препорука да покушате да им пронађете праву количину и тајминг храњења. Немојте да се чудите ако се хаскији или маламути у данима жеге сами опредијеле за дијету и прореде уобичајене оброке. Поларни пси обично нису претјерано прождрљиви и сами знају да процијене која количина хране им је потребна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана