Кориштењем другог тастера на водокотлићу можете уштедјети воду, а многи то нису знали

ГС
Foto: Илустрација

Сигурно сте примијетили да на новијим варијантама котлића постоје два тастера. Да ли сте се икада питали чему који служи?

Многи једноставно претпостављају да је мањи тастер за краће испирање, а велики за дуже и потпуније испирање, и то је тачно, али чини се да многима то није тако очито како се чини.

Кад је Thames Water, компанија која је задужена за отпадне воде већег дијела Лондона и ширег подручја, анкетирала је ​​људе у чему је разлика, открили су да не само да неки људи нису знали о чему се ради, него су многи потпуно криво схватили. Више од половине људи није мислило да је мањи тастер мање испирање, што се чини необичним и помало контраинтуитивним.Звучи безначајно, али у коначници изазива велике проблеме. Котлић очито користи воду, а што је дуже испирање, то се више воде користи. Ендру Такер, менаџер за учинковитост воде компаније Thames Water, објаснио је: "Постоји толико различитих врста WC-а да није изненађење да људи не знају који тастер притиснути. У многим случајевима, оно што се чини очитом опцијом за краће испирање заправо користи највише воде", каже.

"За велико испирање обично је потребно шест литара воде, док за мало испирање само пола тога, стога је важно да сви знамо што је шта како бисмо количину воде коју користимо свели на минимум. Свака кап коју испоручимо долази из ријека, потока и подземних водоносника који помажу у одржавању здравих нивоа у воденим путевима, а узимање превише може имати штетан утицај на њих. Вода једноставно није бесконачан ресурс како многи људи претпостављају да јест", закључује, али истовремено упозоравају на још већи проблем.

Thames Water процјењује да само на њиховом терену има 175.000 котлића који пропуштају и троше око 400 литара воде дневно.

"Кад имате котлић који цури, вода само капље у посуду тако да често остане непримијећена, осим можда малог мрешкања на дну тоалета, али могу потрошити огромне количине воде. За оне на водомјеру, то је дословно новац бачен у воду. Када посјећујемо домове купаца како бисмо их подржали у смањењу потрошње воде, то је најчешћи проблем који налазимо, али га је, срећом, најлакше ријешити. Модерни WC-и на тастер најгори су за цурење и ми смо у преговорима с произвођачима како бисмо схватили како учинити да не цуре", закључује, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана