Која је најбоља температура за прање постељине и уштеду новца

GS
Foto: Printscreen

Нема ничег љепшег и пријатнијег него када на крају дугог радног дана или других обавеза, легнете у удобан кревет између чисте и мирисне постељине.

Хигијена постељине није само важна за добар одмор, она је такође и изнад свега питање здравља нашег тијела, пише Нови лист.

Међу постељинама се, наиме, гнијезде прашина, гриње (које полажу јајашца и размножавају се управо између влакана тканине), али и бактерије и мртве ћелије из нашег тијела. Укратко, лијепа мјешавина материја и микроорганизама који могу да наруше наше здравље - нарочито ако патимо од алергија, болести дисајног система или ако имамо врло осјетљиву кожу.

То значи да највећу пажњу морамо да посветимо чишћењу постељине, што такође мора да буде врло често.

Постељину треба мијењати једном недјељно - чешће ако спавамо с кућним љубимцем, а рјеђе ако не спавамо у свом кревету сваку ноћ. Прање постељине у машини за веш на максималној температури можда се чини као идеално рјешење за уништавање бактерија и гриња, али овај избор представља велики енергетски трошак, а врло често је то трошак који би могли и да избјегнемо.

У ствари, модерни детерџенти гарантују високе стандарде хигијене и чистоће чак и при ниским температурама (30°Ц до 40°Ц) или чак и уз хладно прање.

То се преводи у нижу потрошњу енергије при коришћењу машине за веш, као и знатну уштеду на рачунима, без одрицања од чисте и дезинфиковане постељине сваки пут.

Прање на високим температурама не само да је скупље, већ и више загађује, управо зато што захтјева већу потрошњу електричне енергије да се вода загрије. Такође, честа прања врло врућом водом могу утицати на квалитет наших постељина (и, уопштено, веша) – зато их је најбоље избјегавати ако желимо дуго да задржимо своју постељину у добром стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана