Како се гаји камелија?

ГС
Foto: Image by Beverly Buckley from Pixabay

Камелије су, према мишљењу стручних баштована, најцјењеније цвијеће. Разлози за то су јасни: успијевају у благој клими, доступни су у хиљадама сорти. Камелију сматрају за најстаријом култивисаном биљком на свијету.

Ријеч је о жбуну који споро расте али јако дуго живи и има предивне цвјетове.

Ови широколисни зимзелени грмови имају издржљиво, сјајно лишће и раскошно цвијеће.

Камелија воли полусјенку и сјенку, топлу и влажну земљу и да је заштићена од сунца и вјетра. Јако добро подноси хладноћу.

Камелија цвјета у трећој години  и зато је најбоље да купите садницу из расадника.

Од неколико стотина дивљих врста камелије, баштовани су направили неколико хиљада култивара. Међу њима је најпознатија Камелиа јапоница. Узгаја се лако како у башти, тако и у саксији. За њу је карактеристичан велики цвијет, који може бити једнобојан (од бијеле до црвене боје) или шарен.

Садња:

Када садити: У зонама 8-10, камелије се могу садити у јесен, зиму или прољеће. Међутим, у зони 6 или 7 их је боље садити у прољеће како би се омогућило успостављање коријења прије него што наступи хладније вријеме.

Гдје садити: Локалитет на мјесту заштићеном од вјетра. У врућим климатским условима лоцирајте их тамо гдје су заштићени од јаке свјетлости или сунца може да опече лишће.

Како садити: Биљни ниво са површином тла; посебно избјегавајте предубоку садњу. Рупа за садњу треба да буде дубока као матична кугла и двоструко шира. Поново напуните и убаците коријен у рупу дубоку од 6 до 8 цм. Центрирајте биљку и напуните, нагињући земљу према странама. Врх цвијећа треба да буде 4-8 цм изнад нивоа тла.

Заливање

Потребно је заливање када је тек посађена и када су екстремне суше. Биљке након 3 године старости не траже пуно воде, али свакако када их заливате провјерите да ли је земљиште добро дренирано.

Прихрана

Користите ђубриво за камелије у прољеће, након што цвијеће опаде, затим још једном у љето, посебно ако примјетите да расте споро или да лишће изгледа ријетко и почне да губи своју тамно зелену боју. Важно је да биљке љети не заливате дан прије прихране. Не треба претјеривати ако је биљка већ у плодној земљи јер тада јој је потребно мало ђубрива. Такође, не треба да се прихрањује ако је болесна. Послије августа није потребно ђубрити јер биљка улази у период мировања, преноси Новости.рс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана