Како сакупљати и чувати сјеменке од баштенских биљака

ГС
Како сакупљати и чувати сјеменке од баштенских биљака

​Повећање цвјетова и биљака у вашој башти из сопственог богатства је један од најекономичнијих начина да повећате залиху биљака.

До краја љета у јесен, многе главице сјемена ће бити спремне за сакупљање, а узгајање биљака из сјемена сакупљеног из сопствене баште један је од аспеката баштованства који највише вриједи, као и одржива идеја баште.

Уз цвијеће, можете покушати да сакупите сјеме и бобице са дрвећа, жбуња, поврћа и биља у различито доба године. Размјена сјемена са пријатељима и комшијама је диван начин да подијелите биљке и цвијеће и испуните своје баште бојама.

Размножавање биљака из сјемена је и економично и задовољавајуће да видите младе биљке које сте створили и његовали и гледали како расту и додају се вашем баштенском “фонду”. Слично као и биљке и цвијеће, сјеме долази у свим облицима и величинама - као махуне, шишарке, бобице, маце, капсуле, ораси, крилато сјеме или експлодирајуће главице сјемена - и потребно им је пажљиво руковање и сортирање.

Ако берете сјеме сунцокрета или сјеме парадајза, сјеме је прилично велико и лако се пребројава и сортира појединачно, док је сјеме мака много мање и долази из махуне. Мораћете да будете опрезни - махуне или главице сјемена можда неће изгледати спремне, али можете бити сигурни да ће семе искочити и раширити се врло лако. Сакупљањем сјемена можете населити неке нове дијелове ваше баште специфичним цвијећем које волите. Уз сакупљање сјемена, можете дозволити и да се многе једногодишње и двогодишње биљке самостално посију природно.

Када је најбоље вријеме за сакупљање сјемена?

Најбоље вријеме за сакупљање сјемена ће се разликовати у зависности од зоне отпорности у којој живите, али и од специфичног цвијета или биљке са које планирате да сакупљате сјеме.

Сјеме је обично зрело око два мјесеца након што биљке процвјетају, што ће се стога разликовати у зависности од времена цвјетања одређене биљке. Бићете заузети сакупљањем сјемена многих једногодишњих, двогодишњих и вишегодишњих биљака у касно љето и јесен.

Оставите неколико главица сјемена као храну за птице као дио ваших идеја за башту дивљих животиња. Такође ћете помоћи дивљим животињама тако што ћете сакупљати сјеме јер су многе биљке које се лако размножавају из сјемена, као што су лисичарке, сунцокрет и аквилегија, одличне биљке за опрашиваче - тако да ће већи узгој донијети корист свима.

Како сакупљате добро сјеме?

Требало би да покушате да сакупите сјеме само са здравих биљака, јер ћете тако обезбједити да и произведено сјеме буде доброг квалитета.

Како цвијеће вене, семе почиње да се формира тамо гдје је био центар цвијета. Постепено ће се сушити - морате их оставити док не буду потпуно суви и хрскави.

Ако желите да репродукујете одређене биљке, онда сакупљајте сјеме од биљака врсте умјесто од хибрида. Хибриди које су резултат унакрсног опрашивања двије различите биљке - можда се неће “остварити” из сјемена. Другим ријечима, саднице се могу разликовати од матичне биљке. Ако сте прилично опуштени у погледу резултата, наравно, онда сакупите сјеме са било ког цвијећа које волите, све док је снажно. Главице сјемена су обично зреле и спремне за сакупљање када почну да постају смеђе.

Провјерите да ли су главе сјемена промијениле из зелене у браон и да ли су се лако отвориле. Њежно куцните руком по главици цвијећа и ако сјеме лако пада, вријеме је за сакупљање сјемена. Такође можете протрести главе сјемена и видјети да ли звецкају.

Како чувате семе?

Чувајте сјеме у папирним или фолијским ковертама - не у пластичним. Ако су сјеменке мале, користите лијевак да их ставите у коверте. Не заборавите да означите сваки пакет са именом биљке и датумом бербе. Чувајте пакете на хладном и сувом мјесту. Непропусна посуда на дну фрижидера је идеална.

Колико дуго сјеме треба да буде суво прије садње?

Нека сјемена се могу осушити и чувати до сљедећег прољећа, или неколико година прије него што се посаде.

Друге је најбоље сијати одмах јер најбоље клијају ако су свјеже. Подижите своје сјеме у посудама за саднице или директно у башти. Одржавајте их влажним, јер сјеме треба да апсорбује 40-60 процената своје тежине у води да би почело клијање, и посадите их када се њихови листови развију у припремљено земљиште, преноси Магазин.Новости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана