Како сачувати цвијеће у дому током годишњег одмора?

Nezavisne
Foto: Arhiva

Вријеме је годишњих одмора и многи ће током љета на пут бар на неколико дана. Осим планирања, паковања и напосљетку одмора, велики задатак многима је како сачувати биљке у кући или стану док су на одмору.

У наставку прочитајте четири савјета који ће спасити вашу залену оазу.

Олд скул стил

Многи вјероватно знају стари трик за који вам је потребна велика посуда с водом и памучни конопац или шпага. У посуду (по могућности већу) сипајте воду и шпагом или конопцем спојите је са саксијом у којој је биљка. Биљка ће себи преко конопца узимати воде колико јој је потребно, а ово рјешење је идеално ако идете на неколико дана.

Наводњавање флашом

Како бисте направили властити систем наводњавања, потребна вам је пластична флаша на којој ћете избушити ситне рупице и поставити је напуњену у земљу. Вода ће тако полако капати у земљу и постепено влажити биљку. Припазите само да флашу ставите уз руб саксије, односно што је могуће даље од коријена биљке.

Теглице са системом наводњавања

У вртним центрима можете потражити теглице које у себи имају спремнике за воду. Такве спремнике напуните водом и биљка ће сама узимати воде колико јој је потребно. Овај систем наводњавања практичан је за биљке којима не треба много воде да би "преживјеле", а можете их користити ако на годишњем одмору остајете дуже.

Комшије, пријатељи, породица

Комшије, пријатељи или чланови породице ипак су провјерен начин и кец из рукава за залијевање биљака док сте на годишњем одмору. Побрините се само да прије одласка на пут биљке добро залијете и оставите их по могућности на једном мјесту (ако их има пуно) како би се особа која ће вам "ускочити" лакше снашла. Ако неке биљке захтијевају више или мање воде, оставите упутства за залијевање, поруку захвалности, а ни слаткиш који воли особа која ће чувати вашу зелену оазу неће бити наодмет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана