Како направити домаћи детерџент за прање судова са уљима наранџе и лимуна

ГС
Foto: Пекселс

Да ли сте знали да многи детерџенти за прање судова садрже састојке који нису безбједни за вас и вашу породицу? Према Радној групи за животну средину (EVG) у САД и њиховом „Водичу за здраво чишћење“, ови детерџенти могу да садрже фосфате, конзервансе, формалдехид и још много тога.

Неки од куповних детерџената за машинско прање посуђа „могу да садрже састојке са потенцијалом за акутну токсичност и ефекте на нервни систем". Размислите о прављењу сопственог домаћег детерџента за машину за прање судова. Не само да ћете уштедјети новац, већ можете бити сигурни да су састојци безбједни за вас, вашу породицу и животну средину.

Састојци који су вам потребни су: 60 грама соде бикарбоне, 700 милилитара дестиловане воде, 240 милилитара сирћета, 30 грама лимунтуса, 150 грама ситне кухињске соли, 20 капи есенцијалног уља наранџе и 20 капи етеричног уља лимуна.

У посуду средње величине сипајте соду бикарбону и дестиловану воду и добро промешајте дрвеном кашиком. Умијешајте сирће, лимунску киселину и со. Додајте етерична уља и добро промијешајте.

Сипајте у стаклену флашу и чувајте у фрижидеру да спријечите ферментацију и буђ (пошто је смјеша без хемикалија и без конзерванса).

Користите око једну и по до двије кашике детерџента по прању. Увијек добро протресите боцу са детерџентом прије дозирања.

Сода бикарбона је ефикасна у уклањању прљавштине и масноће. Дјелује и у такозваној тврдој води. Дестилована вода је важна да би се избјегла хемијска контаминација.

Сирће помаже у безбједној дезинфекцији, али такође помаже да ваше посуђе остане без мрља и масних трагова.

Лимунска киселина помаже у додавању сјаја вашем посуђу док уклања минерале који могу бити узроковани тврдом водом која се налази у вашем подручју. Кухињска со је веома важан састојак јер је благ конзерванс и може уклонити неке од оних мрља које је тешко очистити са вашег посуђа уз то -дјелујући као њежно средство за рибање.

Уље наранџе је савршено јер се бори против масноћа и бактерија, а истовремено даје посуђу диван мирис. Етерично уље лимуна је такође извор свјежине и дјелује антибактеријски и антигљивично.

Иако је овај домаћи детерџент за машину за прање судова безбједан, најбоље је да га држите ван домашаја дјеце и кућних љубимаца. Ако приметите било какву иритацију, престаните са употребом.

Пошто је ово детерџент за машину за прање судова без хемикалија, потребно је да посуђе прије стављања у машину, свакако исперете од крупне прљавштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана