Како да сами очистите сребро

Telegraf
Foto: pixabay

Сребро је прилично јефтиније од злата, па је овај материјал далеко популарнији када је накит у питању. Његова производња на тржишту је већа јер се од среба не израђује само и искључиво накит, већ и многобројни украси попут посуђа, новчића, умјетнина.

Сигурно и сами у свом домаћинству посједујете неки овакав предмет или комад накита од сребра. Иако популаран и веома привлачан, овај материјал има и једну велику ману, а то је тенденција да временом тамни и губи сјај.

У овом смислу, посебан је акценат на накиту који је у употреби свакодневно, долази у додир са кожом, знојем, водом, козметичким препаратима, временским приликама.

Зато, када сребро изгуби боју и свој првобитни сјај, требало би га очистати како би поново заблистао. Сребро је могуће ефикасно очистити помоћу неких намирница које имате код куће.

Сода бикарбона

Сода бикарбона је, чини се, чудесни прах који има разнолику намјену, осим што се користи у исхрани, обилно се користи и када је чишћење и одржавање домаћинства у питању.

Све што вам је потребно је кашика соде бикарбоне, кашика морске соли, алуминијумски тигањ и пешкирић.

У тигањ сипајте 2 дл воде, додајте со и оставите да проври. Склоните тигањ са ватре и ставите предмете од сребра у њега, потом сипајте соду бикарбону и оставите око 15 минута да одстоји.

Послије тог времена извадите сребро и обришите га пешкирићем. Требало би да су све флеке нестале, а сребро назад добило сјај.

Лимун

Лимун изрежите на кришке, па њима истрљајте предмете од сребра. Потом их потопите у воду, у којој се налази кашика соде бикарбоне. Ово је иначе одлична комбинација за чишћење масноћа у домаћинству.

Сирће

У чинију средње величине сипајте алкохолно сирће, потопите сребро и оставите га око 20 минута. Потом сребро њежно ишчеткајте четкицом за зубе или истрљајте комадићем вате. Послије тога, сребро спустите на кратко у топлу воду и обришите сувим пешкирићем.

Кечап

Кечап се такође може корисити као ефикасно средство против флека на сребру. Уколико је ваш накит или неки други предмет изгубио сјај, добио флеке или поцрнио, четкицу за зубе умочите у кечап, па истрљајте предмете.

Осим тога, можете их уронити у кечап, оставити десетак минута да дјелује, па испрати водом.

Паста за зубе

С обзиром да већина паста за зубе данас садржи флуорид, оне могу бити веома ефикасно средство за чишћење предмета од сребра.

Мало пасте за зубе ставите на четкицу, па кружним покретима истрљајте накит. Послије неколико минута сребро исперите хладном водом.

Обришите предмете пешкирићем, па оставите да се још мало просуши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана