Како да очистите собна врата, а да их не оштетите

Telegraf
Foto: pixabay

​Иако стан или кућа изискују свакодневно одржавање, усисавање, прање подова и брисање прашине, поједини дијелови, ипак, остају запостављени.

Један од елемената који свакодневно користимо, а на који, чини се, најмање обраћамо пажњу јесу собна врата. Многима њихово чишћење представља праву главобољу.

Собна врата и кваке додирујемо свакодневно, па на њима остају прљави, масни трагови, а на дну су често и трагови обуће којом случајно додирујемо њихову површину.

То се посебно примјећује на бијелим вратима, а каква год да су корисно је знати како можете да их очистите, а да при том не оштетите фарбу.

За почетак кваке можете дезинфиковати с времена на вријеме, па и свакодневно помоћу алкохола. Напрскајте алкохол на убрус или памучну крпу, а онда обришите све кваке и браве на вратима.

Када почнете да чистите врата, прије свега уклоните прашину која се можда теже види, али је сигурно ту. Прво искористите суву крпу или меку четкицу, а онда влажном крпом пребришите све.

За прање флека искористите течност за прање судова. У литар млаке воде сипајте супену кашику детерџента за суђе и измијешајте. Овај раствор ће уклонити масне мрље и флеке са врата, а неће оштетити фарбу.

Врата на крају пребришите влажном крпом.

За тврдокорније мрље искористите мјешавину алкохолног сирћета са млаком водом. На литар воде ставите 200 мл сирћета.

Једном када детаљно очистите сва врата, лакше ће вам бити да их свакодневно одржавате. Флеке уклоните чим настану, како се не би скориле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана