Јефтинији и бољи од куповног: Направите домаћи детерџент од само три састојка

ГС
Јефтинији и бољи од куповног: Направите домаћи детерџент од само три састојка

Да бисте опрали своју одјећу, није вам потребан детерџент пун сложених и јаких хемикалија. Умјесто тога, можете брзо помијешати неколико природних састојака у ефикасан домаћи детерџент за веш.

Различити течни детерџенти и прашкови за прање веша лако су доступни у супермаркетима, али ако морате да тражите опцију која је без мириса, која нема јаке хемикалије и алергене, нећете имати баш лак посао. 

Куповином појединачних састојака и њиховим састављањем сами можете да изаберете шта тачно иде у ваш детерџент за веш. Домаћа средства за чишћење такође могу бити еколошки прихватљива, како по својим састојцима, тако и по амбалажи. Умјесто да купујете пластичне контејнере за једнократну употребу течног детерџента, можете направити детерџент у праху од састојака упакованих у папир и картон и чувати своју коначну мјешавину у херметички затвореној посуди за вишекратну употребу.

Да бисте опрали своју одјећу, није вам потребан детерџент пун сложених, смрдљивих и јаких хемикалија. Умјесто тога, можете брзо помијешати неколико природних састојака у ефикасан домаћи детерџент за веш.

Различити течни детерџенти и прашкови за прање веша лако су доступни у супермаркетима, али ако морате да тражите опцију која је без мириса, која нема јаке хемикалије и алергене, нећете имати баш лак посао. А

Куповином појединачних састојака и њиховим састављањем сами можете да изаберете шта тачно иде у ваш детерџент за веш. Домаćа средства за чишćење такође могу бити еколошки прихватљива, како по својим састојцима, тако и по амбалажи. Уместо да купујете пластичне контејнере за једнократну употребу течног детерџента, можете направити детерџент у праху од састојака упакованих у папир и картон и чувати своју коначну мешавину у херметички затвореној посуди за вишекратну употребу.

Прије него што почнете

Изаберите сапун који не садржи хемикалије, мирисе и боје, као што је кастиљски сапун. Сода за прање (натријум карбонат), која се понекад продаје као сода пепео или кристали, је само сода бикарбона (натријум бикарбонат) која је загријана да би се уклонила природна влага. Упија мирисе и осветљава тканине.

Неколико опционих састојака појачава основни детерџент за веш. Боракс, природна со, делује као омекшивач и помаже у уклањању мрља. Међутим, висок пХ чини га потенцијално иритантним за кожу, па га изоставите ако имате осјетљивост. Држите мешавину без мириса или, ако волите мирисни детерџент, потражите етерично уље у апотеци или продавници природних производа.

Директно руковање великим количинама сувих састојака може бити иритантније за кожу од њиховог растварања у гомилу прања, зато навуците рукавице пре него што почнете.

Може бити тешко уклонити укус сапуна из алата које користите када правите детерџент код куће, тако да ћете можда жељети посебне за овај пројекат.

Како да направите сопствени домаћи детерџент за веш

Овај рецепт даје око шест шољица детерџента.

Састојци:

  •     1 сапун (око 150 г)
  • 2 шоље соде бикарбоне
  • 2 шоље соде за прање

Опционо:

  •     2 кашичице боракса
  • 6 до 10 капи етеричног уља, попут лаванде или лимуна

Корак 1: Изрендајте сапун

Узмете ренде и изрендате сапун. Најбоље на делу на ком рендате сир. Што су комадићи ситнији, то ће се сапун лакше растворити у води. Измјерите две шоље комадића сапуна у велику посуду за мешање, чувајуćи вишак сапуна у херметички затвореној посуди за употребу у следећој серији.

Корак 2: Помјешајте прах

Полако сипајте соду бикарбону и соду за прање у посуду за мјешање. По жељи додајте боракс и неколико капи етеричног уља. Користећи велику дрвену кашику, мјешајте док се добро не сједини, њежним покретима да се честице не распрше у ваздух.

Корак 3: Чувајте детерџент

Полако сипајте или захватите детерџент у теглу и добро је затворите поклопцем. Означите је и чувајте на сувом мјесту ван домашаја дјеце.

Како користити домаћи детерџент за веш?

Измјерите једну или две кашике, за малу или велику количину, у бубањ машине за прање веша пре него што додате веш и покренете машину.

Додавање домаћег детерџента директно у бубањ машине за прање спречава да љуспице сапуна зачепе дозатор машине. Ако имате тврду воду и приметите остатке сапуна, смањите количину сапуна у следећој мешавини.

Да ли може да се користи домаћи детерџент за веш за бијело и деликатно?

Детерџент „уради сам“ посвјетљује бијело и њежно чисти осјетљиву одјећу, тако да га можете користити за сав свој веш. Додавање боракса може помоћи да се ухватите у коштац с тешким мрљама, али као потенцијални иритант, можда га је најбоље изоставити из детерџента за деликатну одјећу.

Домаћи детерџент се такође може користити за претходно третирање мрља, али ако га оставите предуго, може ослабити деликатне тканине и утицати на боје. Боље је напунити и покренути машину него оставити тканине да преко ноћи буду потопљене у детерџент, пише ThetasteofHome.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана