Извори заразе у кући: Ствари које треба чистити чешће

Срна
Извори заразе у кући: Ствари које треба чистити чешће

Сљедећи пут кад улазите у свој дом обратите пажњу на то колико сте квака додирнули прије него што сте опрали руке.

Бактерије и вируси тамо се задржавају дуже него што мислите, Ове године смо више него икад научили колико је важно прати руке за одржавање дневне хигијене. Али, док сапуницом покушавамо да исперемо невидљиве непријатеље које донесемо споља, често занемаримо изворе нечистоће који се налазе у нашем дому.

Личне ствари

 Иако често заборавимо да га дезинфикујемо, добро је познато да мобилни телефон може садржати више бактерија од ЊЦ даске. Важно је да средство којим дезинфикујете мобилни не буде чисти алкохол јер бисте на тај начин могли оштетити свој ''продужетак руке''.

Ово је година у којој су многи канцеларије замијенили радом од куће. Лаптоп је у том случају један од главних алата који се свакодневно користи. За брзо и ефикасно чишћење искључите га и пребришите марамицама за дезинфекцију, а затим посушите сувом магичном крпом. Постоје различите врсте марамица посебно прављене за чишћење ових апарата.

Средство за чишћење можете направити и сами: Помешајте 60% воде и 40% исопропyл алкохола за чишћење, благо умочите угао памучне или микрофибер крпице, благим покретима пребришите уређај да бисте убили нежељене бактерије, сувим дјеловима крпе пребришите још једном цио уређај.

Многи немају навику да чисте кључеве. Будући да њих не наслањамо на лице и не користимо их код куће, не морамо их дезинфиковати сваки дан, али важно је освијестити да се на њима налазе бактерије и вируси и да би након закључавања требало опрати руке. Уз то, кључеве је најбоље одлагати на мјесто које је предвиђено за њих, далеко од кухиње и хране.

Домаћинство

Прије самог уласка у кућу или стан многи ће притиснути звоно на вратима, и не само гости него и укућани. С обзиром на то да се звоно налази изван самог домаћинства, тешко је контролисати његову чистоћу, зато сваки пут кад се сјетите очистите га антибактеријским средством за чишћење.

Сљедећи пут кад улазите у свој дом обратите пажњу на то колико сте квака додирнули прије него што сте опрали руке. Бактерије и вируси тамо се задржавају дуже него што мислите, па их је свакако потребно редовно чистити.

Ваздух у затвореном простору може бити од 10 до 30 пута загађенији од онога вани. Он је комбинација загађеног ваздуха који долази споља и загађења која настају у затвореном простору кувањем, духанским димом, изгарањем свијећа и уљних лампи, радом камина или гријалица на лож уље. Провјетравајте, а можете се и консултовати са стручњацима да ли користити апарат за пречишћавање ваздуха.

Најпрљавији предмети по просторијама

Тешко је замислити да оно што користимо за чишћење може бити средство ширења бактерија по дому. Истраживања су показала се у кухињском сунђеру налазе многобројни микроорганизми којима можемо угрозити своје здравље и здравље укућана.

Да се на ВЦ дасци налази мноштво бактерија, свјесни су сви, али многе изненади да извор бактерија може бити машина за прање веша. Ако оставите мокар веш након прања, па чак и кратко, рескирате развој бактерија и других клица. Најбоље је одјећу одмах пребацити у машину за сушење или на сушилицу. Не заборавите да повремено оперете и бубањ мјешавином соде бикарбоне и топле воде.

Иако просторији даје топлину, тепих је дом многих бактерија. Неки наводе да може примити и до осам пута већу количину прљавштине од своје тежине. Тепих треба једном недјељно добро усисати и по могућности освјежити препаратима за чишћење, а једном годишње и однијети на професионално чишћење.

Мадрац није лако помицати, али вриједи се мало помучити. Добро га је изнијети на балкон или двориште да се повремено провјетри. Потребно га је и што чешће окретати - он упија зној и мртве ћелије тијела, па је погодан за размножавање гриња.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана