Генијални трикови како се ријешити паука и осталих наметника једном заувијек

GS
Foto: X.com

Ако се бојите паука и не бисте га вољели наћи у кади, кревету или како вреба у мрачном куту чекајући да вас заскочи, доносимо седам најчешћих погрешака због којих пауци и јесу у вашем дому тј. то их привлачи. Зато немојте ништа препуштати случају...

1. Остављате упаљено вањско свјетло

Вањска свјетла су неопходна за сигурност, али могу створити и проблеме. Ако сте икада погријешили оставивши вањска свјетла упаљена током љета и покушали отворити врата, онда знате све о летећим бићима која вас могу излудити, нарочито о пауковима. Дакле, како бисте смањили опасност од паукова, размислите о кориштењу свјетла која раде на сензору или мјерачу времена.

2. Допуштате да купатила постану превише влажна

Можда мислите да сте сами док се туширате врућом водом, али та пара заправо говори пауковима да реагују на вашу рутину самоњеге. Иако пауци не траже нужно воду да би утажили жеђ, чини се да уживају у влажним просторима. Зато је важно да су купаонице добро прозрачене. Отворите прозоре или укључите вентилатор. Ако ни једно од тога није могуће, барем отворите врата.

3. Имате превише собних биљака

Иако је лијепо имати пуно собних биљака, то нажалост може бити проблематично, јер собне биљке могу пружити идеално окружење за паукове. Мање је вјероватно да ће се пауци у затвореном простору суочити с предаторима који би им иначе пријетили на отвореном, што кућне биљке чини атрактивним дуготрајним стаништем. Умјесто да брину хоће ли их појести, могу се фокусирати на то кога ће сљедеће појести. Осим тога, могу изградити своје јајне врећице у приватном подручју без грабежљиваца гд‌је њихови пауци могу расти без да буду поједени.

4. Спремате отпад у дворишту

Крхотине из дворишта могу бити још једна атрактивна позивница за пауке. Пауци који граде мреже радије их граде у неометаним, заштићеним подручјима.

Остављање дворишта затрпаног отпадом, играчкама, лишћем или предметима ствара много домова за будуће пауке. Један од највећих криваца у овом случају су хрпе дрвета. Ове хрпе имају много пукотина које су савршене и за пауке који праве мреже и за пауке који лове. Ако се држе у близини куће, ризик да ће пауци пронаћи пут до куће много је већи.

5. Имате пуно стајаће воде и влаге

Стајаћа вода и влага главни су привлачни фактори за муве, комарце, мраве и неколико других ситних штеточина, а да бисте то постигли, морате смањити услове око свог дома који привлаче друге инсекте, што ће у коначници смањити присутност паукова.

6. Не чистите редовито

Важно је направити распоред и редовно чистити свој дом како бисте спријечили пауке. Подручја испод стреха, око стубова, углови и предмети похрањени у близини куће, попут намјештаја и роштиља, морају се одржавати чистима и добро одржавати како би се избјегли извори хране паукова, склоништа и подручја размножавања.

7. Немате редовити програм контроле штеточина

Осим чишћења нужна је и превентивна дератизација. Професионалне услуге обично нуде троструки поступак за уклањање паука. Прво је темељни преглед како би се идентификовала подручја контаминације и услови погодни за проблеме с пауцима које је потребно исправити.

Коначно, постоји општа примјена пестицида за уклањање извора хране и свих постојећих паука у близини. Никада не бисте требали чекати да се појави много паука прије него што се те услуге изврше, пише Јутарњи Лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана