Ево како да сами направите прашак за веш

ГС
Foto: Илустрација

Без обзира на то да ли користите прашак за веш или течни детерџент, помисао о томе колико бисте уштедјели, али и помогли природи, могла би вас навести да размислите о прављењу домаћег детерџента за веш; што, вјеровали или не, уопште није компликовано.

Рекла је ово ауторка чак четири књиге о зеленијем и одрживијем животу, Џен Чилвлингсворт.

– Сви састојци који се у њему користе су нетоксични, биоразградиви и неће наштетити води, ни животу који од ње зависи, сигурни су и за особе с осјетљивом кожом те се могу користити у било којој машини за веш и једнако су ефикасни – објаснила је.

Три главна састојка су: кристали соде (сода за прање), сода бикарбона и сапун од маслиновог уља који је њежно средство за чишћење и има природна антибактеријска својства, а посебно је добар за вуну, свилу и другу осјетљиву одећу, па чак и одјећу за бебе, јер је врло благ, преноси Крстарица.

– Сода бикарбона је антимикробна и природни дезодоранс, а кристали соде имају добру моћ одмашћивања и користе се за омекшавање „тврде“ воде. Ако желите, можете додати и неколико капи свог омиљеног етеричног уља како бисте вашем домаћем детерџенту за веш дали посебан мирис – додала је.

Рецепт:

– У чинији помијешајте 255 грама кристала соде и 255 грама соде бикарбоне.

– Изрендајте 255 грама сапуна од маслиновог уља и убаците у чинију.

– Ако желите мирисни детерџент, додајте и 30 капи етеричног уља по избору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана