Ефикасан трик: Омекшивач ставите на овај начин како би вам веш дуже мирисао!

GS
Foto: X.com

Сигурно се и вама бар једном догодило да веш-машина није добро одрадила циклус и да сте умјесто лијепог мириса након прања добили непријатан мирис.

Питате се због чега? Некад машина не опере добро веш, па може имати непријатан мирис, а тада прво треба провјерити да ли гријач добро грије, а ако је с машином све у реду - проблем потражите на другом мјесту.

Осим неисправне веш-машине можда заправо ви гријешите у нечему. Многи људи приликом прања веша стављају превише прашка или омекшивача, који машина не може добро испрати, па се он накупља у тканини и на крају се умјесто лијепог мириса добије нешто потпуно супротно.

Осим тога, размислите и о томе који веш перете, као и да ли је та тканина предвиђена да се у њу додаје омекшивач. Нису све тканине погодне за омекшавање, а ако перете синтетичке материјале омекшивач треба избјегавати.

Када је у питању џинс, произвођачи имају јасан став – код прања џинса се никад не додајте омекшивач. Од омекшивача се тканина шири, а такође се боја брже испира.

Ако нисте спремни да поштујете ову препоруку, оптималан интервал између два прања је период од 2 до 6 мјесеци, у зависности од тога колико често се носе фармерке и на појединачне карактеристике вашег тијела.

Накупљена прљавштина у машини такође може бити узрок лошег мириса веша, а могу се на гардероби појавити и бијеле флеке. Да бисте то спријечили, слиједите неколико једноставних правила о одржавању:

Испразните веш-машину у што краћем року након сваког прања.

Након сваког прања уклоните преостали детерџент из гуме на вратима.

Редовно сушите преграду за детерџент.

Једном мјесечно, упалите веш-машину "на празно" с детерџентом и сирћетом за дезинфекцију.

И још један трик, који ће вам омогућити да вам одјећа мирише и до 7 дана након прања.

Омекшивач не сипајте одмах на почеку прања, већ сачекајте да машина прође први циклус прања и тек након што узме воду за сљедећи круг ставите омекшивач. Тако ће се више омекшивача задржати у тканини и више ће мирисати. Ипак, водите рачуна, јер остаци омекшивача који су заслужни за јачи мирис могу иритирати вашу кожу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана