Домаћице, шта год да урадите, неће бити превише: Ево како да чистите, а да убијете вирусе

Агенције
Домаћице, шта год да урадите, неће бити превише: Ево како да чистите, а да убијете вирусе

Док дођемо кући са посла на примјер, накупимо на одјећи, обући и рукама много бактерија и вируса.

Професор др Горан Белојевић, шеф Катедре за хигијену са медицинском екологијом на Медицинском факулетету за ТВ Прва говорио је о томе како да се сада понашамо, узимајући у обзир лако преношење вируса корона, када уђемо у стан или кућу, колико да чистимо, како да перемо веш и судове.

По његовом савјету, нећете претјерати и ако можда помислите да опсесивно чистите. У складу са ситуацијом, потребно је да неке навике што се тиче дезинфекције и хигијене промјенимо, односно да будемо што детаљнији.

“Жена је стуб одбране од епидемије зато што она носи дом, а дом је сада најсигурније место и за здраве и за болесне. Зато је сада посебно важно да се хигијена сваког дома дигне на трећи степен. Треба да користите високу температуру где год можете, за намирнице, рубље, пеглање... Температура од 100 степени Ц и више поготово када је пегла у питању убија вирусе. То важи и за Сунчеве зраке, осунчајте где год можете и кад год можете и наравно, проветравајте јер тиме разблажујете загађење”, поручује др Белојевић.

Од доступних дезинфекционих средстава, он препоручује да узмете алкохол од 70 одсто који се продаје у апотекама идруге хлорне препарате који су поуздани за уништавање вируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана