Десет савјета за његу биљака током љета: Како правилно заливати цвијеће када су температуре високе?

Г.С.
Десет савјета за његу биљака током љета: Како правилно заливати цвијеће када су температуре високе?

Када дође љето и топло вријеме јављају се многе недоумице по питању заливања биљака, а ово су правила која ће вам помоћи да им пружите најбољу могућу његу.

Правило бр. 1 - Одредите мјеру заливања

Развој већине биљака зависи од процента равномјерне влажности. Међутим, често чим видимо да земља око биљке није довољно влажна, ми додајемо још воде. Потребно је оставити земљу да се довољно осуши, па тек онда додати воде. Благо сушење земље имаће бољи ефекат на бржи раст корена него константно заливање.

Правило бр. 2 - Заливајте ријеђе, али темељније

Ваше биљке заливајте једном до два пута недјељно. То ће бити довољно да освјежите биљке, пружите им влажност. Боље је да цвијеће заливате ријеђе, али већом количином воде, него са мало воде, а често.

Правило бр. 3 - Заливајте у одређеном дијелу дана

Иако неки то већ знају, потребно је нагласити да је биљке најбоље заливати током касних вечерњих или раних јутарњих сати. С обзиром на то да је вода хладна, а земљиште топло, уколико ипак одлучите да је боље заливати биљке по највећој врућини, сјетите се да ће сва вода много брже испарити и да ће биљке брзо остати без влажности. Такође, уколико их залијете увече, оне ће бити опскрбљене водом и спремне ће сачекати нови дан.

Правило бр. 4 - Нека листови остану суви

Влажно лишће постаје врло брзо обољело лишће. Уколико их навлажите и оставите тако преко ноћи, створићете погодно тло за стварање гљивица. С друге стране, уколико на листовима остане воде преко дана, на тим мјестима ће се створити опекотине од сунца.

Правило бр. 5 - Одредите количину воде

Адекватна количина воде за заливање подразумијева да она мора стићи и до коријена. Премала количина воде често покрива само горњи слој земље и не одлази у дубину. Довољна количина воде подразумијева и да влажност земљишта буде равномерно распоређена све док плодови, у случају поврћа и воћа, не буду спремни за брање.

Правило бр. 6 - Заливајте у неколико наврата

Води је потребно времена да продре у земљу. Умјесто да се ваше саксије цвећа преливају, или да око вашег струка парадајза ставите толико воде да почне да отиче, најбоље је да додајете воду у дијеловима. Дакле, будите стрпљиви и заливајте ваше биљке у неколико наврата.

Правило бр. 7 - Заливајте биљку са свих страна

Уколико заливате биљке само у једном дијелу, а запостављате други, то доводи бржег развоја и раста коријена само са те стране, а самим тим и до слабијег апсорбовања хранљивих материја из земљишта. Да би се оне правилно и једнако развијале, важно је да их заливате са свих страна равномерно.

Правило бр. 8 - Немојте их запоставити

У вријеме годишњих одмора увијек нас брине кога да задужимо да се стара о нашим биљкама. Сада не морате бринути о томе јер биљке можете поређати у каду и сипати мало воде да би имале довољно влаге. Још ако имате осунчани прозор у купатилу преко ког ће свијетлост долазити до њих, то је идеално ријешење. Ипак, уколико имате већу количину биљака, најбоље је да неког од родбине или комшију задужите да води рачуна о њима док сте ви на одмору.

Правило бр. 9 - Обезбедите проток ваздуха до коријена

Уколико ставите превелику количину воде око ваших биљака, то ће смањити проток ваздуха до коријена биљке. Ћелије у корену ће се "давити" без кисика.

Правило бр. 10 - Глина дуже задржава влагу

Садите ваше биљке у земљишту гдје има глине. Глина је позната по томе да дуже задржава влагу у земљишту. Током врелих љетњих дана она ће дуже задржавати влажност и нећете морати да бринете у ком се стању налазе ваше биљке, преноси АГРОмедиа

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана