Да ли перете патике у веш-машини? Ево како да не уништите омиљене фармерке и обућу

ГС
Да ли перете патике у веш-машини? Ево како да не уништите омиљене фармерке и обућу

Да ли перете патике у веш-машини, или размишљате да то урадите? Ево неколико савjета за вас.

Власник фирме за чишћење Вил Ланкстон тврди да прање патика у машини за веш није најбоља идеја. У машини се може уништити лијепак које држи патике, чак и ако их перете само хладном водом.

"Савјетујем вам да не перете своје патике у машини и да их никако не стављате у машину за сушење. Топлина их може згужвати и уништити лијепак који их држи. У сушилици се ипак могу стиснути, зависно од тога од којег су материјала", рекао је за Даилy Маил.

Умјесто прањем у машини, патике можете очистити нежним прањем на руке. Ланкстон је потврдио и стари мит да ће пешкири бити њежнији ако се с њима у сушилицу веша убаци тениска лоптица.

"Ако желите да вам пешкири буду њежни, препоручујем да убаците лоптицу прије сушења. Можете је убацити и с пернатим јакнама, јастуцима и свиме што треба добро отрести док се суши. Тениска лоптица помаже да се рубље брже осуши", рекао је.

Тврди да "чишћење" панталона у замрзивачу није могуће, већ препоручује да их оперете након пет ношења те да их изврнете прије прања како бисте успорили њихово изблеђивање. Иако нам се чини да је веш чистији с мало више детерџента, Ланкстон ипак сматра да то није тако, преноси портал Лепа&Срећна.

"Превише прашка за прање рубља може створити нове проблеме попут мрља на одећи, неугодних мириса у машини и дужег сушења одеће", рекао је.

Открио је и да прање рубља на високој температури не убија бактерије, већ препоручује коришћење избељивача на бази хлора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана