Да ли нас не разумију или се само претварају?

Г.С.
Да ли нас не разумију или се само претварају?

Комуникација између мачака и људи мање је испитивана од комуникације између пса и човјека.

Јапански научници покушали су да схвате због чега мачке некад не реагују на инструкције својих власника – не разумију нас, не обраћају пажњу или немају свијест о свом имену?

Асуко Саито, са Универзитета у Токију, тестовима је покушала да одговори на питање које вјероватно мучи велики број власника, а то је: да ли мачке могу да разликују своја имена од других именица?

Она је посматрала реакцију мачака које живе са власницима у њиховој кући и оних у прихватилиштима. Испитивање се заснивало на утврђивању способности разликовања личних имена у поређењу са ријечима сличне дужине и личним именима других. Тестирањем, већина је показала довољну способност да разумије, помјерањем ушију и главе када чују своје име интензивније него при изговору неких других ријечи. Међутим, одговор није долазио до њихових репова. Док, када су у питању мачке које живе у прихватилиштима истраживање је показало да подједнако реагују како на своје, тако и на имена других мачака са којима живе.

Петмагазине.рс пише да је овим истраживањем доказано и да је осјетљивост мачака на емоције својих власника скромна, и да могу да разликују глас власника од гласова странаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана