Цвјећарка открила трик како да вам цвјетови орхидеје дуже трају

ГС
Foto: Pixabay

Деликатан, женствен и елегантан цвијет – обожавана орхидеја уједно је и биљка која свима задаје највише главобоља, јер њена њега захтијева одређена правила којих бисте требало да се придржавате.

Ипак, већини се десило да купе или на поклон добију орхидеју окићену цвјетовима, а да они послије неколико дана једноставно отпадну.

Са његом орхидеја нема компромиса, важно је мјесто на коме је држите, динамика залјеивања и количина воде, али један трик који ће омогућити да њени цвјетови и листови дуже опстану и не осуше се, мало је познат.

Примјетићете да се оне у танким пластичним и провидним саксијама и купују, али их већина у домаћинствима држи у украсним, више декоративним него корисним саксијама.

– Орхидеје је најбоље не пресађивати из пластичне саксије у којој се налази када је купите, већ их са том саксијом ставити у друге провидне саксије, од што тањих материјала, идеално би било од стакла – каже за Телеграф цвјећарка Слађана Балешевић.

Она објашњава да је разлог врло једноставан. 

– Познато је да орхидеје воле свјетлост, али погрешно је мислити да је она потребна само дијелу који се налази изнад саксије, односно листовима и цвијету. И корену овог цвијета потребна је свјетлост, али не директна сунчева – открива трик Балешевић.

– Поред тога што ћете их држати у провидним саксијама, водите рачуна да и простор између оригиналне и нове саксије буде довољан за проток ваздуха, како не бисте убрзали пропадање овог деликатног цвијета – закључује цвјећарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана