Цвијеће које привлачи лептире

Agencije
Цвијеће које привлачи лептире

Не постоји љепши призор од разнобојног цвијећа које опија својим мирисом и шарених лептира

Уколико волите да слободно вријеме проводите у башти или врту, морате се сложити да не постоји љепши призор од разнобојног цвијећа које опија својим мирисом и шаренх лептира. Ако желите да лептири буду стални "становници" ваше баште, важно је одабрати право цвијеће.

У наставку предлажемо које цвијеће да засадите да би лептири боравили у вашем врту од јутра до вечери.

Будлеја

Будлеја је фантастичан, низак листопадни грм из Кине. Погодан је за гајење у великим саксијама, на границама вртова или као дио полу-зимзелене ограде. Грм достиже висину до 3 метра. На крајевима изданака постављени су мали цвјетови скупљени у дуге и густе цвати. Грм цвјета од августа до октобра. Привлачи лептире као ниједна друга биљка.

Канадска штапика

Канадска штапика је веома импресивна биљка која ће донијети мало сунца у башту, а истовремено ће је оживјети - боја цвијећа, арома и нектар маме све врсте инсеката. Поред тога, изузетно је лако гајити их, није захтјевна и отпорна је на неповољне услове.

Различак

Ово је једногодишња биљка. Биљка се сади у прољеће, цвјета од јула до краја августа, а засијана у јесен - цвјета у јуну сљедеће године.

Ехинацеа

Љубичасто-розе биљка ехинацеа се сади појединачно или у групама. Цвијеће пречника до 13 центиметара привлачи живахне лептире, пчеле и друге инсекте.

Лепа ката

Цвјета од септембра до краја новембра, обогаћује и оживљава јесењи врт. Оне су такође вредан материјал за резано цвеће.

Лаванда

Лаванда је зимзелени медитерански грм који ствара компактне стабљике које расту до 50 центиметара висине. Свој шарм дугује мирисном цвијећу и широким, снажно сребрним листовима, лијепим у било које доба године. Љубичасто и плаво цвијеће даје интензиван, пријатан мирис. Лаванда цвјета од јуна до октобра.

Лијатрис

Ово цвијеће импресионира украсним цвјетовима розе боје. Ова биљка се лако узгаја, тако да се може успјешно препоручити и почетницима. Лијатрис се препоручује за садњу на сунчаном положају - цвјета најобилније.

Хризантема

Велике, живахних боја и оригиналног облика – ово су непоречиви квалитети ових цвјетова. Расте брзо и цвјета континуирано од средине љета до првих мразева. Поред тога, веома су атрактивне за лептире, због чега свакога дана можемо рачунати на госте у нашој башти.

Космос

Космос је годишња биљка висине од 80 до 100 центиметара са цвјетовима ружичасте, црвене или бијеле боје. Космос је одлична биљка за вртове у сеоском стилу.

Лобелија

Плава биљка цвјета веома дуго од јуна до новембра. Лобелија је биљка са деликатним, ситним цвјетовима. Обожавана је од стране пчела и лептира.

Шебој

То је двогодишња биљка која досеже висину од 30-50 центиметара. Има дуге листове у облику копља. Цвјетови су мали, сакупљени у гроздове. Имају жуту, наранџасту или црвену боју. Они дају интензиван мирис. Цвјета од априла до јуна. Биљка најбоље успијева на сунчаним и топлим мјестима.

Мајчина душица

Тепих у ружичастој боји. Примјењује се у парфимерији, биљној медицини и кухињи. Мајчина душица се користи у кухињи као зачин, за месо, умаке, надјеве. Има дезинфекционо, противупално дејство, јача нервни систем, опушта мишиће пробавног система.

Орлови нокти

Ово је биљка из породице пузавица са декоративним, интензивно мирисним цветовима. Изданци расту до 3 метра дужине (годишњи пораст од око 1 метар). Цвјета у мају и јуну, цвјетови су кремасто бијели, понекад са ружичастом нијансом.

Слатинска жуменица

Слатинска жуменица је годишња биљка висине од 10 до 30 центиметара, са високо разгранатим и храпавим стабљикама. На стаблима се обично појављују, у периоду од јуна до октобра, мала и врло медоносна група цвјетића.

Јоргован

Јоргован припада најпопуларнијим биљкма и расте у великим грмовима. Великих је димензија - обично је око 4 метра висока. Ствара лијепе, интензивне зелене листове у облику срца, према којима њени цвјетови изгледају изузетно шармантно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана