11 ствари у кући које треба сакрити када дођу гости

ГС
Foto: Илустрација

Породична окупљања и дружења са пријатељима су велико задовољство, а онда желимо да наше најмилије што боље угостимо у свом дому.

 Припрема за забаву обично подразумијева припрему укусне хране, куповину квалитетног вина и прављење неодољивих посластица, али постоји и друга страна медаље. Све што гости заправо не би требало да виде када дођу у ваш дом.

Наиме, постоје неки предмети за које стручњаци кажу да је најбоље одложити када гости стигну.

1. Обућа

Сасвим је уобичајено да скинемо ципеле када дођемо кући, али на крају изгледа веома неуредно ако их оставимо поред улазних врата.

„Чување ципела не само да чини ваш дом уреднијим и организованијим, већ такође може помоћи у стварању безбједнијег окружења смањењем опасности од спотицања и бактерија са улице“, каже Вирџинија Фришкорн, оснивач платформе за планирање забаве Партитрик.

Одвојите тренутак и одложите те ципеле у орман прије него што гости стигну. Још боље, поставите сталак за ципеле гдје гости могу да се осјећају добродошли да чувају сопствене ципеле.

2. Тоалетне прибор у купатилу

Ваши гости знају да перете зубе, умивате лице и стављате дезодоранс, али то не значи да би требало да држите те ствари у купатилу.

„Побрините се да очистите своје купатило и вратите тоалетне потрепштине тамо гдје им је мјесто да би површине купатила биле уредне“, предлаже Лаура Прајс, оснивач The Home Organisation.

Она додаје да је такође одлично вријеме да проверите да ли су производи који су нестали и које треба бацити или замијенити — јер иако ћете жељети да сакријете бријач, можда бисте жељели да оставите неки лијеп сапун за руке и лосион за руке гостима да користити.

3. Продужни каблови

Често држимо каблове по цијелој кући. Можда чак имамо централизовану станицу за пуњење у нашем дому са разним пуњачима који су организовани на једном мјесту. То нам олакшава живот, али заузима простор у кући.

„Када забављате породицу и пријатеље, добра је идеја да искључите продужни кабл и премјестите га у фиоку или просторију у коју гости неће улазити да би ослободили мало простора“, каже дизајнерка ентеријера Шантел Хартман Маларкеи. Ваше радне плоче и под ће одмах изгледати уредније, у зависности од тога гдје држите продужни кабл.

4. Веш

Сви перемо веш, али нема разлога да он (чист или прљав) буде напољу када дођу гости.

„Често постајемо слијепи за уобичајени неред у домаћинству, укључујући пешкире или прљаву одјећу на поду купатила“, истиче Кејти Бартон, шефица одјељења за чишћење.

Дакле, ако желите да се ваши гости осјећају пријатно у вашем дому, она предлаже да баците веш у корпу или да га држите у посебној просторији у коју гости неће ући.

5. Прљаво посуђе

Слично вешу, посуђе увијек треба да буде чисто и уредно прије доласка гостију.

„Тешко је превидјети прљав шпорет или кухињу прекривену прљавим посуђем“, примећује Бартон.

Оперите и осушите све посуђе како би ваша судопера изгледала уредно и чисто.

У крајњем случају, можете да ставите судове у машину за прање судова ако је имате, само пазите да је добро затворена да не би излазили непријатни мириси.

6. Пошта и документи

Пошта стиже скоро сваки дан, а ми немамо увијек времена да средимо све те рачуне и рекламне материјале.

„Тако је лако зграбити пошту и бацити је на кухињски пулт“, напомиње Хартман Маларкеи.

Размислите о чувању у фиоци или затвореној фасцикли како ваши гости не би морали да гледају ваше рачуне.

Као што не желимо да нашу пошту тамо сви виде, такође не желимо да гости завире у наша документа. Најбоље их је све одложити на вријеме.

7. Превише јастука и ћебади

Много јастука и ћебади је одлично за гледање телевизије, али када имате госте, они могу ограничити могућности сједења.

„Неколико украсних јастука и покривача је прихватљиво, али ако је ваша софа претрпана вашим ћебетом за грејање или додатним јастуцима, морате да је очистите прије него што гости стигну“, саветује она.

8. Играчке

Дјечије играчке могу бити велика опасност од спотицања.

„Као родитељ малог дјетета, волим да будем сигуран да су играчке одложене и одложене“, каже Ридерман.

„Не покушавам да избришем чињеницу да овдје живи мала особа која посједује много играчака, али желим да се увjерим да се моји гости могу слободно кретати по простору без да се спотакну о ствари“.

9. Ствари за кућне љубимце

Наши кућни љубимци такође имају кревете и играчке које ће стварати неред и представљати потенцијалну опасност.

Чување ових предмета и њихово стављање ван видокруга гостију такође спречава потенцијалне безбjедносне опасности као што су саплитање или гушење ако ваши гости имају малу дјецу.

10. Намирнице

Увјерите се да храна не стоји само на кухињском пулту када гости стигну, посебно кварљива храна.

„Ово заузима простор у кухињи и визуелно је чини хаотичнијом. Одвојите минут да одложите те предмете и уштедите простор на кухињском пулту“, каже Хартман Маларкеи.

11. Средства за чишћење

Алице Мозцински, дизајнер ентеријера у компанији Планер 5Д, описује производе за чишћење као „још један неред“ и каже да они такође могу представљати „опасност по безбједност“. Зато их треба чувати ван домашаја дјеце или кућних љубимаца и даље од отворене хране, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана