Данас је Света Варвара: Засадите жито и скувајте ово јело

Б92
Foto: Shutterstock

Православни вјерници 17. децембра обиљежавају празник посвећен светој великомученици Варвари, којој у црквеном календару није посвећено црвено слово, али ову светитељку велики број породица слави као крсну славу.

Ипак, многа вјеровања и народни обичаји посвећени су данашњем празнику.

Обичај је да се данас сије жито, што је посебно његовано у породицама са малом дјецом. Наиме, жито које дјеца посију у плитак тањир или чинијицу данас, требало би да озелени до Божића.

Култ ове светитељке једнако је слављен и на Истоку и на Западу, а код нас се већ вијековима његује обичај да се данас кува "варица" од разних житарица, која се једе током наредних дана.

Варица се увече остави да уври поред ватре у лонцу, па се сутра на Варварин дан гледа са које је стране наврило, па се каже да са те стране у пољу треба сијати пшеницу, ако се жели добар род.

Варено жито се једе у кући, њим се посипа мјесто гдје се узима вода за пиће, а мијеша се и са соли, па се даје стоци.

Потребно:

пшеница, кукуруз, вода, ораси, мед.

Напомена:

количина пшенице и осталог материјала је по сопственој жељи. Можете ставити 1/2 кг пшенице, 250 г кукуруза, 250 г ораха и 6 кашика меда.

Пшеницу и кукуруз налити водом (за 2 цм да пређе преко материјала) и оставити да преноћи. Наредног дана налити чисту воду и на смањеној температури кувати 2-2,5 сата (док течност не испари, а зрна омекшају). Додати мед и исјецкане орахе, промијешати и служити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана