Danas je Sveta Varvara: Zasadite žito i skuvajte ovo jelo

B92
Foto: Shutterstock

Pravoslavni vjernici 17. decembra obilježavaju praznik posvećen svetoj velikomučenici Varvari, kojoj u crkvenom kalendaru nije posvećeno crveno slovo, ali ovu svetiteljku veliki broj porodica slavi kao krsnu slavu.

Ipak, mnoga vjerovanja i narodni običaji posvećeni su današnjem prazniku.

Običaj je da se danas sije žito, što je posebno njegovano u porodicama sa malom djecom. Naime, žito koje djeca posiju u plitak tanjir ili činijicu danas, trebalo bi da ozeleni do Božića.

Kult ove svetiteljke jednako je slavljen i na Istoku i na Zapadu, a kod nas se već vijekovima njeguje običaj da se danas kuva "varica" od raznih žitarica, koja se jede tokom narednih dana.

Varica se uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, pa se kaže da sa te strane u polju treba sijati pšenicu, ako se želi dobar rod.

Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mjesto gdje se uzima voda za piće, a miješa se i sa soli, pa se daje stoci.

Potrebno:

pšenica, kukuruz, voda, orasi, med.

Napomena:

količina pšenice i ostalog materijala je po sopstvenoj želji. Možete staviti 1/2 kg pšenice, 250 g kukuruza, 250 g oraha i 6 kašika meda.

Pšenicu i kukuruz naliti vodom (za 2 cm da pređe preko materijala) i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti čistu vodu i na smanjenoj temperaturi kuvati 2-2,5 sata (dok tečnost ne ispari, a zrna omekšaju). Dodati med i isjeckane orahe, promiješati i služiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana