Завршен документарни филм “Becoming Led Zeppeling”: Прва права прича о легендама рок музике

Бранислав Предојевић/агенције
Завршен документарни филм “Becoming Led Zeppeling”: Прва права прича о легендама рок музике

ЛОНДОН - Снимање документарца “Becoming Led Zeppeling” о легендарном британском бенду, што је први документарни филм са овом тематиком у посљедњих 50 година, недавно је завршена, након неколико година припреме и рада.

Филм, који режира Бернард Мекмахон, званично је најављен у мају 2019. године, а поводом прославе 50 година бенда, која је обиљежена 2018. године

- Ово је филм за који нико није вјеровао  да га је могуће снимити. Пут групе до славе је био муњевит и није био документован са гомилом материјала, као у случају неких других бендова. Кроз интензивно истраживање широм свијета и рестаурацију визуелних и аудио архива, прича о бенду “Led Zeppeling” напокон може да буде испричана, онако како то ова група заслужује - рекао је Мекмахон.

Ово је први пут за 50 година постојања, да су чланови бенда пристали да учествују у документарцу, а редитељу су дали неограничен приступ. Документарац садржи интервјуе са Џимијем Пејџом, Робертом Плантом и Џон Пол Џонсом, као и архивски интервју са Џоном Бонамом, који је преминуо 1980. године.

Мекмахон је претходно режирао документарни филм из 2017. године, “American Epic”, о тонским записима блуз и џез музичара из двадесетих година прошлог вијека. Филм је заслужио високу похвалу критичара, а допао се и члановима “Led Zeppeling”. Гитариста Пејџ каже да је овај филм био пресудан да режију документарца препусте овом режисеру.

- Када сам видио све што је Бернард учинио и визуелно и звучно у свом изванредном филму “Аamerican Epic”, знао сам да ће бити квалификован да исприча нашу причу. Пошто је схватио гдје се налазе корјени наше музике и шта је нама било важно у каријери бенда - рекао је чувени гитариста и продуцент.

Сам филм прати путовања четири члана састава, кроз музичку сцену шездесетих година прошлог вијека, њихов сусрет у љето 1968. на проби која ће промијенити будућност рока и кулминирати  1970. године, када њихов други албум обара “The Beatles” са врхова топ-листа и они постају бенд број један у свијету, поставши једна од највећих група у историји поп-културе.

Басиста групе Џон Пол Џонс такође је рекао да је право вријеме за ову причу

- Било је право вријеме да први пут испричамо своју причу својим ријечима. Страсти око и унутар групе су мало стишане, пролазак времена открио је да наше музичко и културно наслијеђе не блиједи, већ постаје све веће и мислим, да ће овај филм заиста оживјети ту причу на прави начин - навео је Џонс.

Датум премијере није познат, али се вјерује да би приказивање филма могло почети до краја ове године.

Каријера

“Led Zeppeling” су основани 1968. године у Лондону. Са око 300 милиона проданих албума, један су од комерцијално најуспјешнијих рок састава у историји. Тешки звук гитара укоријењен на блузу и психоделији на њиховим албумима, дао им је и статус пионира хард-рока и хеви метала, иако је њихов јединствени стил настао из широког спектра утицаја, укључујући и кантри и фолк. Од краја шездесетих до разлаза, били су највећа свјетска концертна атракција у индустрији забаве. Група је престала дјеловати 1980. године, након трагичне смрти бубњара Џона Бонама. У идућим деценијама преостали чланови су у неколико наврата имали једнократна окупљања, али до коначног реуниона и турнеје никад није дошло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана