Završen dokumentarni film “Becoming Led Zeppeling”: Prva prava priča o legendama rok muzike

Branislav Predojević/agencije
Završen dokumentarni film “Becoming Led Zeppeling”: Prva prava priča o legendama rok muzike

LONDON - Snimanje dokumentarca “Becoming Led Zeppeling” o legendarnom britanskom bendu, što je prvi dokumentarni film sa ovom tematikom u posljednjih 50 godina, nedavno je završena, nakon nekoliko godina pripreme i rada.

Film, koji režira Bernard Mekmahon, zvanično je najavljen u maju 2019. godine, a povodom proslave 50 godina benda, koja je obilježena 2018. godine

- Ovo je film za koji niko nije vjerovao  da ga je moguće snimiti. Put grupe do slave je bio munjevit i nije bio dokumentovan sa gomilom materijala, kao u slučaju nekih drugih bendova. Kroz intenzivno istraživanje širom svijeta i restauraciju vizuelnih i audio arhiva, priča o bendu “Led Zeppeling” napokon može da bude ispričana, onako kako to ova grupa zaslužuje - rekao je Mekmahon.

Ovo je prvi put za 50 godina postojanja, da su članovi benda pristali da učestvuju u dokumentarcu, a reditelju su dali neograničen pristup. Dokumentarac sadrži intervjue sa Džimijem Pejdžom, Robertom Plantom i Džon Pol Džonsom, kao i arhivski intervju sa Džonom Bonamom, koji je preminuo 1980. godine.

Mekmahon je prethodno režirao dokumentarni film iz 2017. godine, “American Epic”, o tonskim zapisima bluz i džez muzičara iz dvadesetih godina prošlog vijeka. Film je zaslužio visoku pohvalu kritičara, a dopao se i članovima “Led Zeppeling”. Gitarista Pejdž kaže da je ovaj film bio presudan da režiju dokumentarca prepuste ovom režiseru.

- Kada sam vidio sve što je Bernard učinio i vizuelno i zvučno u svom izvanrednom filmu “Aamerican Epic”, znao sam da će biti kvalifikovan da ispriča našu priču. Pošto je shvatio gdje se nalaze korjeni naše muzike i šta je nama bilo važno u karijeri benda - rekao je čuveni gitarista i producent.

Sam film prati putovanja četiri člana sastava, kroz muzičku scenu šezdesetih godina prošlog vijeka, njihov susret u ljeto 1968. na probi koja će promijeniti budućnost roka i kulminirati  1970. godine, kada njihov drugi album obara “The Beatles” sa vrhova top-lista i oni postaju bend broj jedan u svijetu, postavši jedna od najvećih grupa u istoriji pop-kulture.

Basista grupe Džon Pol Džons takođe je rekao da je pravo vrijeme za ovu priču

- Bilo je pravo vrijeme da prvi put ispričamo svoju priču svojim riječima. Strasti oko i unutar grupe su malo stišane, prolazak vremena otkrio je da naše muzičko i kulturno naslijeđe ne blijedi, već postaje sve veće i mislim, da će ovaj film zaista oživjeti tu priču na pravi način - naveo je Džons.

Datum premijere nije poznat, ali se vjeruje da bi prikazivanje filma moglo početi do kraja ove godine.

Karijera

“Led Zeppeling” su osnovani 1968. godine u Londonu. Sa oko 300 miliona prodanih albuma, jedan su od komercijalno najuspješnijih rok sastava u istoriji. Teški zvuk gitara ukorijenjen na bluzu i psihodeliji na njihovim albumima, dao im je i status pionira hard-roka i hevi metala, iako je njihov jedinstveni stil nastao iz širokog spektra uticaja, uključujući i kantri i folk. Od kraja šezdesetih do razlaza, bili su najveća svjetska koncertna atrakcija u industriji zabave. Grupa je prestala djelovati 1980. godine, nakon tragične smrti bubnjara Džona Bonama. U idućim decenijama preostali članovi su u nekoliko navrata imali jednokratna okupljanja, ali do konačnog reuniona i turneje nikad nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana