Ван Морисон и Ерик Клептон удружили снаге у заједничкој идеји: Нужно спасавање концерата и музике уживо

Г.С.
Ван Морисон и Ерик Клептон удружили снаге у заједничкој идеји: Нужно спасавање концерата и музике уживо

Легендарни британски музичари Ван Морисон и Ерик Клептон удружили су снаге и снимили нову пјесму “Станд анд Деливер”, као својеврсни вид протеста против затварања у Великој Британији.

Пјесма “Stend and Deliver”, чији је аутор Ван Морисон, биће доступна за преузимање на свим стриминг платформама од овог петка.

Ова нумера, како јавља амерички магазин “Билборд”, дио је наставка Морисонове кампање “Спасите музику уживо”.

Током протеклих мјесеци Ван Морисон је већ објавио три пјесме као директан вид протеста против ригорозних мјера владе Велике Британије с циљем спречавања ширења вируса корона. Од почетка септембра до краја прошлог мјесеца Ван Морисон је објавио нумере које носе врло јасну поруку: “Born to Be Free”, “As I Walked Out”  “No More Lockdown”, а новој, у којој гостује Ерик Клептон, само наставља започети низ.

- Не говорим људима шта да раде или да мисле, јер то на одличан начин већ ради влада. Залажем се за слободу избора, јер вјерујем да људи имају право да мисле сами за себе - саопштио је славни кантаутор уочи објављивања протестних пјесама.

Ван Морисон се већ мјесецима бори за отварање свих концертних дворана у пуном капацитету. Више пута је већ изјављивао како сматра да нови, други по реду локдаун у Великој Британији представља “егзистенцијалну пријетњу” по будућност концертних, али и свих других дворана и клубова у тој земљи.

Након потпуног затварања у Великој Британији су почетком августа биле дозвољене неке свирке, уз обавезну физичку дистанцу, међутим још је на снази други карантин, иако је најављено да ће од сутра почети попуштање мјера које ће се одвијати у три фазе.

Сав приход од пјесме “Stand and Deliver” биће дониран фондацији “Lockdown Financial Hardship Fund” коју је 75-годишњи умјетник покренуо како би помогао свим колегама музичарима који због пандемије вируса корона трпе велике финансијске посљедице.

- Многи од нас подржавају Вана и све његове акције да спаси живу музику. Заиста нам је свима велика инспирација - казао је Ерик Клептон за амерички магазин “Вајарети”.

 Чувени гитариста додао је да би сви музичари требало да дигну глас.

- Морамо да се супротставимо и да нас чују, јер је неопходно да нађемо излаз из овог ужаса. Постоји опасност да се жива музика и концерти никада не опораве - упозорио је Клептон.

Захваливши Клептону на фантастичној изведби, Ван Морисон је прокоментарисао како се нада да ће пјесма наићи на одобравање многих који дијеле њихову фрустрацију.

- Заиста је тужно видјети толике талентоване музичаре за које изостаје било каква владина помоћ. Али, желимо да их увјеримо да свакога дана радимо на повратку музике уживо и на томе да се спаси наша индустрија – казао је музичар, поновивши слично и на свом профилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана