Van Morison i Erik Klepton udružili snage u zajedničkoj ideji: Nužno spasavanje koncerata i muzike uživo

G.S.
Van Morison i Erik Klepton udružili snage u zajedničkoj ideji: Nužno spasavanje koncerata i muzike uživo

Legendarni britanski muzičari Van Morison i Erik Klepton udružili su snage i snimili novu pjesmu “Stand and Deliver”, kao svojevrsni vid protesta protiv zatvaranja u Velikoj Britaniji.

Pjesma “Stend and Deliver”, čiji je autor Van Morison, biće dostupna za preuzimanje na svim striming platformama od ovog petka.

Ova numera, kako javlja američki magazin “Bilbord”, dio je nastavka Morisonove kampanje “Spasite muziku uživo”.

Tokom proteklih mjeseci Van Morison je već objavio tri pjesme kao direktan vid protesta protiv rigoroznih mjera vlade Velike Britanije s ciljem sprečavanja širenja virusa korona. Od početka septembra do kraja prošlog mjeseca Van Morison je objavio numere koje nose vrlo jasnu poruku: “Born to Be Free”, “As I Walked Out”  “No More Lockdown”, a novoj, u kojoj gostuje Erik Klepton, samo nastavlja započeti niz.

- Ne govorim ljudima šta da rade ili da misle, jer to na odličan način već radi vlada. Zalažem se za slobodu izbora, jer vjerujem da ljudi imaju pravo da misle sami za sebe - saopštio je slavni kantautor uoči objavljivanja protestnih pjesama.

Van Morison se već mjesecima bori za otvaranje svih koncertnih dvorana u punom kapacitetu. Više puta je već izjavljivao kako smatra da novi, drugi po redu lokdaun u Velikoj Britaniji predstavlja “egzistencijalnu prijetnju” po budućnost koncertnih, ali i svih drugih dvorana i klubova u toj zemlji.

Nakon potpunog zatvaranja u Velikoj Britaniji su početkom avgusta bile dozvoljene neke svirke, uz obaveznu fizičku distancu, međutim još je na snazi drugi karantin, iako je najavljeno da će od sutra početi popuštanje mjera koje će se odvijati u tri faze.

Sav prihod od pjesme “Stand and Deliver” biće doniran fondaciji “Lockdown Financial Hardship Fund” koju je 75-godišnji umjetnik pokrenuo kako bi pomogao svim kolegama muzičarima koji zbog pandemije virusa korona trpe velike finansijske posljedice.

- Mnogi od nas podržavaju Vana i sve njegove akcije da spasi živu muziku. Zaista nam je svima velika inspiracija - kazao je Erik Klepton za američki magazin “Vajareti”.

 Čuveni gitarista dodao je da bi svi muzičari trebalo da dignu glas.

- Moramo da se suprotstavimo i da nas čuju, jer je neophodno da nađemo izlaz iz ovog užasa. Postoji opasnost da se živa muzika i koncerti nikada ne oporave - upozorio je Klepton.

Zahvalivši Kleptonu na fantastičnoj izvedbi, Van Morison je prokomentarisao kako se nada da će pjesma naići na odobravanje mnogih koji dijele njihovu frustraciju.

- Zaista je tužno vidjeti tolike talentovane muzičare za koje izostaje bilo kakva vladina pomoć. Ali, želimo da ih uvjerimo da svakoga dana radimo na povratku muzike uživo i na tome da se spasi naša industrija – kazao je muzičar, ponovivši slično i na svom profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana