Урош Ђурић, умјетник, за “Глас Српске”: Кич и шунд су само обланда живота

Миланка Митрић
Урош Ђурић, умјетник, за “Глас Српске”: Кич и шунд су само обланда живота

Све је уништиво до темеља, то нам је Рим показао још у Пунским ратовима, а тако је и данас од Либије до Сирије и натраг. Кич и шунд су само обланда живота, с тим што лично нагињем шунду због сексепила.

Испричао је ово за “Глас Српске” умјетник Урош Ђурић, који ће наступити посљедње вечери овогодишњег “Нектар ОК феста”, који ће током овог викенда бити одржан на Тјентишту. Ђурићев наступ ће и затворити овогодишњу музичку манифестацију, која окупља бројне регионалне и свјетске музичке звијезде.

ГЛАС: Говоре ли умјетници данас довољно о ситуацији која их окружује и о проблемима који нас окружују? И како да се то промијени?

ЂУРИЋ: Да. Говоре. Не. Не говоре. Неки говоре. Неки не говоре. Једни су заинтересовани. Други потпуно незаинтересовани. То је питање свих питања. Говорити експлицитно о ситуацији која вас окружује не даје нужно велику уметност. Пробајте да их платите. Уметници воле новац. Воле да буду плаћени за оно што раде. Уметницима треба више новца, то је општи планетарни консензус. Дајте лову. Бацате паре на глупости, а кад треба одвојити за уметност, сви би џабе. Не иде то тако. Плаћате четири телефона минимум + кабловска и то вам је нормално. Уметнике у ријалитије. Да народ гледа како раде, како рецитују поезију, сликају, свирају, како се свађају, а не оне дронфуље и вуцибатине с три грама мозга, па да видиш бато промене.

ГЛАС: Да ли постављање проблема у центар јавности нужно значи и рјешавање?

Значи.

ГЛАС: Шта бисте Ви рекли да је циљ умјетности за Вас?

Да се обогатим ко Крез и шепурим бесним колима по главној џади ко и свака друга будала.

ГЛАС: У чему себе највише дајете и за шта бисте рекли да Вам је дража област, у односу на остале области којима се бавите?

ЂУРИЋ: Највише са дајем бесмисленим активностима. Најдража ми је област доконост.

ГЛАС: Шта нам можете рећи о Вашем наступу на предстојећем “ОК фесту” на Тјентишту? Шта публика може да очекује?

ЂУРИЋ: Може да очекује страст и исцељење. Диско пургаторијум, прочишћење и апотеозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана