Uroš Đurić, umjetnik, za “Glas Srpske”: Kič i šund su samo oblanda života

Milanka Mitrić
Uroš Đurić, umjetnik, za “Glas Srpske”: Kič i šund su samo oblanda života

Sve je uništivo do temelja, to nam je Rim pokazao još u Punskim ratovima, a tako je i danas od Libije do Sirije i natrag. Kič i šund su samo oblanda života, s tim što lično naginjem šundu zbog seksepila.

Ispričao je ovo za “Glas Srpske” umjetnik Uroš Đurić, koji će nastupiti posljednje večeri ovogodišnjeg “Nektar OK festa”, koji će tokom ovog vikenda biti održan na Tjentištu. Đurićev nastup će i zatvoriti ovogodišnju muzičku manifestaciju, koja okuplja brojne regionalne i svjetske muzičke zvijezde.

GLAS: Govore li umjetnici danas dovoljno o situaciji koja ih okružuje i o problemima koji nas okružuju? I kako da se to promijeni?

ĐURIĆ: Da. Govore. Ne. Ne govore. Neki govore. Neki ne govore. Jedni su zainteresovani. Drugi potpuno nezainteresovani. To je pitanje svih pitanja. Govoriti eksplicitno o situaciji koja vas okružuje ne daje nužno veliku umetnost. Probajte da ih platite. Umetnici vole novac. Vole da budu plaćeni za ono što rade. Umetnicima treba više novca, to je opšti planetarni konsenzus. Dajte lovu. Bacate pare na gluposti, a kad treba odvojiti za umetnost, svi bi džabe. Ne ide to tako. Plaćate četiri telefona minimum + kablovska i to vam je normalno. Umetnike u rijalitije. Da narod gleda kako rade, kako recituju poeziju, slikaju, sviraju, kako se svađaju, a ne one dronfulje i vucibatine s tri grama mozga, pa da vidiš bato promene.

GLAS: Da li postavljanje problema u centar javnosti nužno znači i rješavanje?

Znači.

GLAS: Šta biste Vi rekli da je cilj umjetnosti za Vas?

Da se obogatim ko Krez i šepurim besnim kolima po glavnoj džadi ko i svaka druga budala.

GLAS: U čemu sebe najviše dajete i za šta biste rekli da Vam je draža oblast, u odnosu na ostale oblasti kojima se bavite?

ĐURIĆ: Najviše sa dajem besmislenim aktivnostima. Najdraža mi je oblast dokonost.

GLAS: Šta nam možete reći o Vašem nastupu na predstojećem “OK festu” na Tjentištu? Šta publika može da očekuje?

ĐURIĆ: Može da očekuje strast i isceljenje. Disko purgatorijum, pročišćenje i apoteozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana