Урађен документарац о пјевачу “Бич бојса” Брајану Вилсону: Освијетљен пут генијалности и патње

Г.С.
Урађен документарац о пјевачу “Бич бојса” Брајану Вилсону: Освијетљен пут генијалности и патње

Прије 55 година свијетом су се орили стихови: “Добре, добре, добре вибрације”. Потписали су их чланови једног од највећих америчких бендова “Бич бојс”. Прича о једном од оригиналне петорке, пјевачу и продуценту Брајану Вилсону претворена је у документарац “Брајан Вилсон: Обећани пут”.

- Никада нисам написао нити један стих или мелодију с циљем да зарадим новац. Нисам геније, само сам радостан човјек - рекао је давно Вилсон, један од највећих кантаутора у историји популарне музике.

Генијалност, али и “измучена душа” великог музичара, освијетљени су у документарном филму, за који режију потписује Брент Вилсон и који почиње посјетом чувеног уредника магазина “Ролингстоун” Џејсона Фајна дому фронтмена “Бич бојса” И убрзо њих двојица крећу на носталгично путовање аутомобилом кроз Лос Анђелес. На свом путовању обилазе и омиљено мјесто музичара - “Беверли глен дели”, а Вилсон гледаоцима топло препоручује “бурито и хамбургере за доручак”.

Упитан уочи премијере документарца зашто је пристао да учествује у снимању филма 78-годишњи Вилсон је, обраћајући се преко “Зума” казао: “Не знам, само сам одједном одлучио”.

Упркос томе што је “мозак” састава “Бич бојс” компоновао неке од химни америчке поп културе, какве су “Good Vibration”, “California Girls” и “I get around” тмурни облаци прекрили су му многе године.

И као што се неки од класика, чији је аутор, емитују у филму, документарац се фокусира и на добро знану борбу кантаутора са менталном болешћу, наркотицима, прекомјерном тежином. А први наговештаји психичких поремећаја десили су се прије шездесетак година, да би 1964. доживио напад панике. Прекинуо је турнеју бенда “Бич бојс”, у којем су била његова рођена браћа Денис (бубњеви) и Карл (гитариста), као и рођак Мајл Лав (вокал) и пријатељ из дјетињства Ал Жардин (вокал).

Након тога Брајан се концентрисао на писање, што је довело до стварања једног од камена темељаца америчке музике, албума “Pet Spund”, који је објављен 1966. године.

- И док документарац хронолошки покрива успон “Бич бојса” кроз снимке са концерата, из студија приватне снимке, интервјуе, личне фотографије, уз сведочење колега и поштовалаца, попут Бруса Спрингстина, Елтона Џона, Линде Пери истовремено је и пребирање по сјећањима музичара - наводи сајт “Дејли бист”.

Редитељ филма желио је, по сопственом признању, да овјековјечи и “трећи чин Вилсоновог живота”. Осјетио је и да може да “извуче из њега интиму” и прикаже музичареву страну која није позната свима. Филм је премијерно емитован на фестивалу у Трајбеку.

Глумац Жан Клод ван Дам играће главну улогу у филму “The Last Mercenary”, у продукцији “Нетфликса”, за који је прије неколико дана објављена најава. Филм ће премијерно бити емитован 30. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана