Urađen dokumentarac o pjevaču “Bič bojsa” Brajanu Vilsonu: Osvijetljen put genijalnosti i patnje

G.S.
Urađen dokumentarac o pjevaču “Bič bojsa” Brajanu Vilsonu: Osvijetljen put genijalnosti i patnje

Prije 55 godina svijetom su se orili stihovi: “Dobre, dobre, dobre vibracije”. Potpisali su ih članovi jednog od najvećih američkih bendova “Bič bojs”. Priča o jednom od originalne petorke, pjevaču i producentu Brajanu Vilsonu pretvorena je u dokumentarac “Brajan Vilson: Obećani put”.

- Nikada nisam napisao niti jedan stih ili melodiju s ciljem da zaradim novac. Nisam genije, samo sam radostan čovjek - rekao je davno Vilson, jedan od najvećih kantautora u istoriji popularne muzike.

Genijalnost, ali i “izmučena duša” velikog muzičara, osvijetljeni su u dokumentarnom filmu, za koji režiju potpisuje Brent Vilson i koji počinje posjetom čuvenog urednika magazina “Rolingstoun” Džejsona Fajna domu frontmena “Bič bojsa” I ubrzo njih dvojica kreću na nostalgično putovanje automobilom kroz Los Anđeles. Na svom putovanju obilaze i omiljeno mjesto muzičara - “Beverli glen deli”, a Vilson gledaocima toplo preporučuje “burito i hamburgere za doručak”.

Upitan uoči premijere dokumentarca zašto je pristao da učestvuje u snimanju filma 78-godišnji Vilson je, obraćajući se preko “Zuma” kazao: “Ne znam, samo sam odjednom odlučio”.

Uprkos tome što je “mozak” sastava “Bič bojs” komponovao neke od himni američke pop kulture, kakve su “Good Vibration”, “California Girls” i “I get around” tmurni oblaci prekrili su mu mnoge godine.

I kao što se neki od klasika, čiji je autor, emituju u filmu, dokumentarac se fokusira i na dobro znanu borbu kantautora sa mentalnom bolešću, narkoticima, prekomjernom težinom. A prvi nagoveštaji psihičkih poremećaja desili su se prije šezdesetak godina, da bi 1964. doživio napad panike. Prekinuo je turneju benda “Bič bojs”, u kojem su bila njegova rođena braća Denis (bubnjevi) i Karl (gitarista), kao i rođak Majl Lav (vokal) i prijatelj iz djetinjstva Al Žardin (vokal).

Nakon toga Brajan se koncentrisao na pisanje, što je dovelo do stvaranja jednog od kamena temeljaca američke muzike, albuma “Pet Spund”, koji je objavljen 1966. godine.

- I dok dokumentarac hronološki pokriva uspon “Bič bojsa” kroz snimke sa koncerata, iz studija privatne snimke, intervjue, lične fotografije, uz svedočenje kolega i poštovalaca, poput Brusa Springstina, Eltona Džona, Linde Peri istovremeno je i prebiranje po sjećanjima muzičara - navodi sajt “Dejli bist”.

Reditelj filma želio je, po sopstvenom priznanju, da ovjekovječi i “treći čin Vilsonovog života”. Osjetio je i da može da “izvuče iz njega intimu” i prikaže muzičarevu stranu koja nije poznata svima. Film je premijerno emitovan na festivalu u Trajbeku.

Glumac Žan Klod van Dam igraće glavnu ulogu u filmu “The Last Mercenary”, u produkciji “Netfliksa”, za koji je prije nekoliko dana objavljena najava. Film će premijerno biti emitovan 30. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana