Свјетски магазини изабрали најишчекиваније документарце године: Од популарних феномена до климатских промјена

Г.С.
Свјетски магазини изабрали најишчекиваније документарце године: Од популарних феномена до климатских промјена

Иако је година која је иза нас била истински тешка у сваком погледу, у свијету кинематографије настала су бројна остварења, а 2021. ће љубитељима документараца донијети неколико, према виђењу свјетских магазина, истински добрих филмова.

Магазини “Гардијан”, Мари Клер” и “Докјументари викли” изабрали су укупно десет документараца, које су сврстали међу најишчекиванија остварења која ће бити објављена ове године. На листи су филмови који се баве музиком, спортом, историјом, правима, климатским и осталим промјенама које нас окружују.

“МЛК/ФБИ” документарни је филм Сема Поларда који се нашао на овој листи, а говори о прљавој кампањи коју је ФБИ водио педесетих и шездесетих година 20. вијека против борца за људска права и највећег афроамеричког активисте Мартина Лутера Кинга.

Дводијелни документарац “Тајгер” у продукцији канала ХБО, чији други дио ће бити приказан крајем ове седмице, приказује живот Тајгера Вудса, феномена голфа и човјека који је достигао висине и пао с трона због разних скандала у протеклих неколико година. Документарац потписују Метју Хајнеман и Метју Хамалчек.

“Summer of Soul (…Or, When the Repolution Could Be Televised)” је документарни филм америчког бубњара познатог под именом Квестлав, који говори о Харлемском културном фестивалу, одржаном 1969. године, као пандан “Вудстоку”. У документарцу Квестлав подсјећа на фестивал који је у славу афроамеричког културног насљеђа окупио више од 300.000 људи. Музичар је дошао до никада прије виђеног материјала забиљеженог на Харлемском фестивалу, на којем су наступили Стиви Вондер, Нина Симон, Би Би Кинг и други. Документарац ће премијерно бити приказан крајем јануара на Санденс фестивалу.

“Улица Сезам” још је један документарац који ће ове године угледати свјетлост дана, а говори о феномену емисије “Улица Сезам”. Филм је режирала Мерилин Арђело.

Музичка звијезда Били Ајлиш објавиће документарац о свом животу, а режију потписује Ер Џеј Катлер. Филм ће носити назив “Billie Eilsh: The World's little blurry”, а биће емитован 25. фебруара.

“Дан кад је спорт утихнуо” назив је филма који се бави најновијом историјом. Наиме, 11. марта прошле године америчка НБА лига прекинула је своје такмичење због пандемије вируса корона. Услиједили су мјесеци када професионални спортисти због пандемије нису могли да се баве својим послом, а редитељ Антоан Фука улогу наратора у овом документарцу повјерио је звијезди НБА Крису Полу, али и предсједнику Асоцијације НБА играча. Документарац биљежи и “повратак” играча на терен, у својеврсној утакмици “у балону” у другој половини прошле године.

У режији Питера Џексона ове године биће објављен и документарац “The Beatles: Get Back”, који говори о славним “Битлсима”. Новозеландски редитељ снимио је документарац уз благослов Пола Макартнија, Ринга Стара и удовице Џона Ленона Јоко Оно.

Питер Берг припрема пројекат “Ријана”, заједно са овом популарном пјевачицом, а ово остварење ће бити интиман поглед у богату каријеру музичке звијезде са Барбадоса. Фокусираће се на посљедњих пет година њеног живота, од тренутка када је објавила најхваљенији албум у каријери “Анти”, до покретања своје козметичке линије. Филм би требало премијерно да буде приказан на љето, на “Амазону”, који је за овај пројекат дао 25 милиона долара.

Редитељ Алексис Блум ухватио се у коштац са темом лова на нацисте, а у свом документарцу “Кларсфелди” доноси причу о чувеном брачном пару Сержу и Бет Кларсфелд, који су разоткрили нацисте који су се крили у Француској након завршетка Другог свјетског рата. Ловци на нацисте присјећају се својих битака у филму, за који се још не зна када ће премијерно бити приказан.

“Магнитуда свих ствари” режисерке Џенифер Абот посљедњи је документарац на овој листи, фокусира се на универзално осјећање туге, које се не мора само односити на губитак блиских особа, већ и на уништење животне околине. То чини на начин много личнији и моћнији него што би се дало очекивати, поручују продуценти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана